Podušenou kapustu zahuštěnou slaninovou jíškou podáváme například s vařeným bramborem a dušeným hovězím nebo vepřovým masem.
Ingredience:
1 ks | menší hlávka kapusty |
4 ks | stroužky česneku |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na jíšku: | |
30 g | špeku |
2 lžíce | hladké mouky |
Postup:
1. Kapustu zbavíme horních listů, rozpůlíme, vyřízneme středový košťál i hrubé košťály na listech, ty pokrájíme na středně silné nudličky
2. Zalijeme cca 200 ml vody, osolíme a vaříme 10 minut, poté scedíme, ale vodu z kapusty ponecháme
3. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a vyškvaříme ji, přidáme mouku a vymícháme jíšku dorůžova
4. Tuto přidáme k povařené kapustě, přilijeme vodu (z kapusty) dle potřeby, přidáme prolisovaný česnek, pepř, eventuálně dosolíme, necháme na mírném plameni ještě 10 minut provařit.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová