Pokud jste chtěli vyzkoušet, jaké to je, upéct si vlastní domácí chléb, tak tohle je skvělý způsob, odkud začít. Všechny potřebné suroviny budete mít určitě doma po ruce. O tom, že existuje celá řada variací toastů, vám říkat asi nemusíme. Ale víte co? Tenhle je tak dobrý, že ho máme rádi i jen tak samotný.
Ingredience:
270 g | hladké mouky + na podsypání |
30 g | rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy |
20 g | cukru |
7 g | soli |
3 g | sušeného droždí |
120 ml | mléka |
40 ml | vody |
1 ks | vejce + 1 na potření |
Postup:
- V míse smíchejte všechny suché ingredience
- V druhé nádobě vyšlehejte vejce s vlažným mlékem a máslem
- Spojte obě části a vypracujte vláčné těsto, těsto překryjte potravinovou fólií a nechte cca 1 hodinu kynout na teplém místě
- Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte placku o délce formy, placky stočte jako závin do válečků a poté je vedle sebe vložte do máslem vymazané formy
- Těsto ve formě nechte ještě 30 min až hodinu kynout a poté ho potřete rozšlehaným vejcem
- Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut
- Upečený toustový chléb vyklopte z formy a při pokojové teplotě nechte vystydnout na mřížce na chladnutí.
Zdroj: www.akademiekvality.cz