REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí pšenično-žitný chléb

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách upečený v troubě v ošatce nebo v hrnci chutný domácí chléb. Krájí se až po úplném vychladnutí, ale pak je opravdu skvělý.


Ingredience:
300 gpšeničné hladké mouky
200 gžitné tmavé chlebové mouky
300 mlvody
2 lžičkycukru
2 lžičkysoli
1 vrchovatá lžičkasušeného droždí
1 lžičkadrceného kmínu
ošatka nebo vhodný hrnec s poklopem
papír na pečení nebo mouka na posypání ošatky a mouka na pracovní plochu

Postup:
  1. Ve větší míse smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vodu, na pomoučené pracovní ploše vypracujeme hladké, nelepivé těsto, z těsta pak vyvarujeme bochánek, který vložíme do ošatky poprášené moukou, nebo do hrnce vyloženého papírem na pečení, necháme vykynout, tedy zdvojnásobit svůj objem nejlépe při pokojové teplotě.
  2. Do trouby vložíme dva plechy, na jeden položíme chleba na pečící papír, nebo přímo v ošatce, na spodní pak horkou vodu, například v hrnku. Pokud budeme péct chleba v hrnci, pak pečeme zaklopený, vodu vynecháme.
  3. Nejprve pečeme chleba v troubě vyhřáté na 250 °C, chvíli, stačí 10 minut, pak plech s vodou vytáhneme, pokud ho použijeme, teplotu v troubě snížíme na 180 °C, dopečeme chleba, což bude trvat cca 30 minut. Pokud budeme chleba péct v hrnci, na poslední 30 minut poklop z hrnce sundáme.
  4. Chleba vytáhneme, při poklepání na spodní část chleba, by měl znít dutě. Necháme ho důkladně vychladnout, teprve potom, ho můžeme rozkrájet.
Doporučení:

Pokud použijeme domácí pekárnu, pak suroviny dáme do pekárny, na pekárně zapneme program základní, velikost střední, kůrka také střední. Program by měl být dlouhý cca 3 hodiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Odpočiňte si od masa a vsaďte na vegetariánské recepty

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Objevte pozitivní účinky medu na váš organismus

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy