REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený chléb z hladké mouky a droždí, sypaný kmínem.


Ingredience:
Rozpis na dva bochníky:
750 ghladké tmavší mouky
30 gdroždí
3 lžíceoleje
2 lžíceocta
1 lžícekmínu
1 lžičkasoli
mouka na vál a do mísy
na špičku nože cukru

Postup:

1. Mouku dáme do mísy a uděláme do ní dva důlky, do prvního dáme trochu cukru, droždí a 2 lžíce teplé vody a necháme vzejít kvásek, do druhého důlku dáme sůl, kmín, ocet a olej
2. Po 5 minutách, kdy vzejde kvásek, vypracujeme těsto tak, že přidáváme vodu až do přiměřené hustoty těsta
3. Hmotu dobře vypracujeme vařečkou, až se na ni nebude lepit a udělají se na něm puchýřky, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout
4. Těsto dáme na vál, znovu vypracujeme a opět dáme do mísy vysypané moukou k teplu kynout (nezapomeneme přikrýt utěrkou)
5. Dobře vykynuté těsto asi po hodině vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme dva bochníčky nebo chlebové šišky, přendáme na plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C
6. Pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 45 minut
7. Po upečení ihned vyklopíme, potřeme studenou vodou a necháme vydýchat vrchní stranou dolů.

Doporučení:

Znáte přepočty na droždí? Stačí kliknout na tento odkaz: Čerstvé droždí verzus to instantní (sušené).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy