REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí chleba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečený chléb z hladké mouky a droždí, sypaný kmínem.


Ingredience:
Rozpis na dva bochníky:
750 ghladké tmavší mouky
30 gdroždí
3 lžíceoleje
2 lžíceocta
1 lžícekmínu
1 lžičkasoli
mouka na vál a do mísy
na špičku nože cukru

Postup:

1. Mouku dáme do mísy a uděláme do ní dva důlky, do prvního dáme trochu cukru, droždí a 2 lžíce teplé vody a necháme vzejít kvásek, do druhého důlku dáme sůl, kmín, ocet a olej
2. Po 5 minutách, kdy vzejde kvásek, vypracujeme těsto tak, že přidáváme vodu až do přiměřené hustoty těsta
3. Hmotu dobře vypracujeme vařečkou, až se na ni nebude lepit a udělají se na něm puchýřky, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout
4. Těsto dáme na vál, znovu vypracujeme a opět dáme do mísy vysypané moukou k teplu kynout (nezapomeneme přikrýt utěrkou)
5. Dobře vykynuté těsto asi po hodině vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme dva bochníčky nebo chlebové šišky, přendáme na plech, necháme ještě chvíli kynout, potřeme vodou, posypeme kmínem a vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C
6. Pečeme 15 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 45 minut
7. Po upečení ihned vyklopíme, potřeme studenou vodou a necháme vydýchat vrchní stranou dolů.

Poznámka:

Recept na domácí chléb najdete zde: Domácí chleba.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy