REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí chléb z kvásku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na domácí chléb z pšeničné a žitné celozrnné mouky, zadělávaný z kvásku.


Ingredience:
700 gjemné pšeničné mouky celozrnné
500 gjemné žitné mouky celozrnné
200 gchlebového kvásku
sezamového semínka
lněné semínko
kmín
voda na máčení
sůl
Na kvásek:
100 gžitné celozrnné mouky
100 gpšeničné celozrnné mouky
5 gdroždí

Postup:

1. Nejméně 30 hodin před pečením chleba si připravíme chlebový kvásek, smícháme žitnou a pšeničnou celozrnnou mouku, přidáme droždí a vypracujeme bochánek co drží tvar, dáme na talířek a přikryjeme miskou (necháme v teple alespoň 30 hodin)
2. Večer smícháme namletou mouku žitnou s kvasem, zalijeme vlažnou až teplou vodou a zamícháme (konzistence asi jako palačinkové těsto), přikryjeme a necháme do rána kvasit
3. Ráno odebereme do zavařovací sklenice 380 ml kvasu (cca půl sklenice), je to kvas na příští pečení chleba, zavřeme a uložíme v chladu
4. Do zbylého kvasu přidáme pšeničnou mouku, sůl, kmín a semínko, dle potřeby vodu a uhněteme (těsto musí mít takovou konzistenci, že se nelepí na ruce a drží tvar, ale je tvárné, ne extra tuhé)
5. Vymažeme formu (větší) na biskupský chlebíček tukem a vysypeme moukou a těsto do ní ihned vložíme
6. Posypeme semínky sezamu a slunečnice i lněnými semínky a namočenou rukou semínka zapracujeme jemně do chleba, aby se při pečení nevysypaly, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo
7. Cca po 2 hodinách až je těsto hezky naběhlé, dáme péci do rozpálené trouby na 220 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova (45 minut)
8. Po upečení ihned vyklopíme, potřeme studenou vodou a necháme vydýchat vrchní stranou dolů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy