REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí chléb z kvásku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na domácí chléb z pšeničné a žitné celozrnné mouky, zadělávaný z kvásku.


Ingredience:
700 gjemné pšeničné mouky celozrnné
500 gjemné žitné mouky celozrnné
200 gchlebového kvásku
sezamového semínka
lněné semínko
kmín
voda na máčení
sůl
Na kvásek:
100 gžitné celozrnné mouky
100 gpšeničné celozrnné mouky
5 gdroždí

Postup:

1. Nejméně 30 hodin před pečením chleba si připravíme chlebový kvásek, smícháme žitnou a pšeničnou celozrnnou mouku, přidáme droždí a vypracujeme bochánek co drží tvar, dáme na talířek a přikryjeme miskou (necháme v teple alespoň 30 hodin)
2. Večer smícháme namletou mouku žitnou s kvasem, zalijeme vlažnou až teplou vodou a zamícháme (konzistence asi jako palačinkové těsto), přikryjeme a necháme do rána kvasit
3. Ráno odebereme do zavařovací sklenice 380 ml kvasu (cca půl sklenice), je to kvas na příští pečení chleba, zavřeme a uložíme v chladu
4. Do zbylého kvasu přidáme pšeničnou mouku, sůl, kmín a semínko, dle potřeby vodu a uhněteme (těsto musí mít takovou konzistenci, že se nelepí na ruce a drží tvar, ale je tvárné, ne extra tuhé)
5. Vymažeme formu (větší) na biskupský chlebíček tukem a vysypeme moukou a těsto do ní ihned vložíme
6. Posypeme semínky sezamu a slunečnice i lněnými semínky a namočenou rukou semínka zapracujeme jemně do chleba, aby se při pečení nevysypaly, přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo
7. Cca po 2 hodinách až je těsto hezky naběhlé, dáme péci do rozpálené trouby na 220 °C, po 15 minutách snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dozlatova (45 minut)
8. Po upečení ihned vyklopíme, potřeme studenou vodou a necháme vydýchat vrchní stranou dolů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Chystejte hody, jde se na jahody!

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

číst dále ...

Snídaňové kaše na každý den

Pět pracovních dní v týdnu, 5 inspirací pro milovníky kaší. Protože není nic lepšího než začít hektické ráno zdravou bombou, která vám dá energii do celého dne.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Vinice Šobes, ikona našeho vinařství

V meandru řeky Dyje v Národním parku Podyjí se nachází přírodní unikát, který uchvátí každoročně stovky návštěvníků. Vinice Šobes se díky své jedinečné dispozici stala ikonou moravského vinařství. A tak na nic nečekejte a vydejte se prozkoumat jedno z nejromantičtějších míst v Česku.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy