REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí chlebový kvásek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I když ho můžete koupit v obchodě, domácí je domácí.


Ingredience:
1 kgžitné chlebové mouky (nebo celozrnou žitnou nebo směs obou druhů)
1 lvody
potravinová fólie

Postup:

1. Vodu převaříme a necháme vychladnout
2. Ve vodě rozmícháme chlebovou žitnou mouku (mícháme 1:1), aby nám vzniklo hustší těsto jako na knedlíky
3. Zaděláme potravinářskou fólií a dáme do tepla
4. Až druhý den fólii odklopíme a přimícháme lžíci žitné mouky, opět zaděláme
5. Třetí den je kvásek samá bublinka, kysele voní, je hotový!
6. Kvásek můžeme ihned spotřebovat, nebo každý den vmícháme lžíci mouky, aby kvasinky měli živiny.

Doporučení:

Chcete-li kvasný proces urychlit, dejte do základní směsi na výrobu kvásku špetičku sušeného droždí.

Poznámka:

Proces kvašení se hodně zpomalí v ledničce, lze ho tam uchovávat cca týden, přitom nemusíme kvásek doplňovat o další mouku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy