REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chlebový kvas

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kvas vhodný na přípravu pečiva, nebo ochucený solí a kmínem vypracovaný na bochánky, upečené v troubě dozlatova.


Ingredience:
250 gžitné mouky
250 mlvlažné vody
2 lžícešťávy z kysaného zelí
Na kvásek:
300 gžitné mouky
250 mlteplé vody
Ostatní ingredience na bochánky:
celý kmín
sůl

Postup:

1. Promícháme 250 g žitné mouky s 250 ml vlažné vody a 2 lžícemi šťávy z kysaného zelí, na teplém místě (ideální je teplota kolem 30 °C) necháme pod utěrkou 3 dny kvasit
2. Do hmoty po třech dnech zapracujeme kvásek vyrobený z 300 g žitné mouky a 250 ml teplé vody, opět přikryjeme a necháme na místě s teplotou vzduchu okolo 20 °C stát 14 hodin
3. Vzniklý kvas můžeme uchovat na kvásek, který při před pečením oživíme vlažnou vodou, nebo můžeme přistoupit přímo k pečení chleba; ke kvasu přidáme kmín a sůl a vypracujeme jednotlivé bochánky
4. Pečeme v troubě vyhřáté na 220-230 °C asi 15 minut, pak teplotu v troubě snížíme tak na 160 °C a chleba dopečeme dozlatova (asi 45 minut).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy