REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Daněk zapečený s vinnou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kousky dančího hřbetu, podlité omáčkou a zapečené v troubě.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
500 gdančího hřbetu bez kosti
80 g anglické slaniny
4 gbobulek jalovce
50 mlolivového oleje
1 dlčerveného vína
pepř
sůl
Na omáčku:
100 gmrkve
100 gceleru
50 gperličkové cibule
50 grajčat
50 gcibule
40 gmásla
50 mlhovězího vývaru
50 mloleje
2 dlčerveného vína
sůl

Postup:

1. Očištěný hřbet zbavený blan nakrájíme na stejně velké špalíčky
2. Červené víno smícháme s jalovcem, olejem, pepřem a vše umixujeme
3. Do vzniklé marinády maso namočíme, potom zabalíme do plátků slaniny a uložíme v chladu
4. Mrkev a celer, očistíme, nakrájíme na kostičky, polovinu odebereme a druhou přidáme do kastrůlku, kde rozehřejeme olej a na něm necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli
5. Zeleninu orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená rajčata, zalijeme vínem a dusíme do úplného rozvaření
6. Podle potřeby přidáme hovězí vývar
7. Rozvařenou zeleninu rozmixujeme a do omáčky přidáme zbytek nakrájené zeleniny, perličkovou cibulku a vaříme dalších 10 minut
8. Nakonec vmícháme máslo a omáčku uchováme v teple
9. V pánvi na rozehřátém oleji jsme opekli připravené maso ze všech stran, pak dáme v pekáčku do trouby a pečeme dalších 10 minut
10. Slanina by měla být dozlatova a maso na omak pružné
11. Maso nakrájíme na tenké plátky, upravíme na talíř a přidáme omáčku.

Doporučení:

Příloha: Například sýrové noky nebo bramborové škubánky (prolisované brambory promícháme s hrstí mouky, necháme chvíli pod pokličkou a vykrajujeme lžící).

Poznámka:

Rady na minutky ze zvěřiny:- Maso na zvěřinu dělá dojem, že je tuhé, ale pokud odstraníme všechny blány, získáme křehkou surovinu pro přípravu minutek.- Zvěřinu je dobré naložit do červeného vína s olejem a bylinkami, nikdy ji nesolíme, aby neztratila chuť.- „Tmavé maso“ jak se zvěřina nazývá, je aromatické, při přípravě minutek není třeba používat příliš mnoho ingrediencí, aby se „nepřebila“ jeho chuť.- Nejlépe chutná s pepřem, jalovcem, tymiánem, rozmarýnem nebo mátou, nedoporučujeme používat česnek, pohltil by jemné aroma masa.- Jako přílohu doporučujeme k dančímu nebo srnčímu masu šťouchané brambory nebo tyrolské sýrové noky. Tmavé maso také výborně doplňuje rizoto, inspirované italskou a skandinávskou kuchyní.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Mirror glaze cake

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

číst dále ...

15 nečekaných nápadů v kuchyni

V tomto videu vám ukážeme 15 užitečných nápadů pro vaši kuchyni. Sdílejte s přáteli tyto zajímavé vychytávky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy