Kýta z daňka upečená v troubě pod pokličkou spolu s kořenovou zeleninou.
Ingredience:
1 kg | odleželé zvěřiny z kýty |
100 g | slaniny |
100 g | másla |
1 ks | středně velkého celeru |
1 ks | větší petržele |
1 ks | větší mrkve |
1 ks | větší cibule |
1 ks | bobkového listu |
1/8 l | červeného vína |
několik zrnek nového | |
koření | |
několik zrnek pepře | |
špetka tymiánu | |
citrónová kůra | |
hrst hladké mouky | |
na zaprášení |
Postup:
1. Zvěřinu necháme odležet „na sucho“ v jalovčinkách nebo potřenou máslem, nedáváme ji do mořidla
2. Odleželou a očištěnou kýtu pak dáme na plátky pokrájenou kořenovou zeleninu, na cibuli nakrájenou na kolečka, máslo a dáme péci do trouby rzehřáté na 190 °C
3. Pečeme pod pokličkou zvolna, za občasného podlévání horkou vodou
4. Když je zvěřina měkká, maso vyjmeme, šťávu zcedíme, zeleninu protřeme sítem, přilijeme červené víno, zaprášíme hladkou moukou a za stálého míchání necháme přejít varem
5. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou a podle chuti můžeme i trošku přisladit
6. Maso vrátíme zpět do omáčky.
Přílohy: Houskový knedlík, kompoty.Odležení zvěřiny viz: Zvěřinové pokrmy. Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.
Poznámka:Víno si také můžeme rozdělit na dvě poloviny a polovinou zvěřinu podlévat při pečení a druhou polovinu přidat až nakonec. Stejně můžeme připravit i kýtu z jelena.