REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Daňčí kýta dušená po myslivecku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podušená kýta, nakrájená na plátky a zalitá mysliveckou omáčkou.


Ingredience:
Pro 6 osob:
1,2 kgkančí kýty
150 gkořenové zeleniny
100 gslaniny
120 gmásla
60 gcibule
40 ghladké mouky
trochu citrónové kůry
divoké koření s jalovcem (nebo trochu bazalky,
tymiánu a meduňky libovonné)
zvěřinový vývar (vývar z hovězích kostí)
sůl
Na cca 0,5 l myslivecké omáčky:
4,5 dlvývaru
1,5 dlbílého vína
40 gmásla
5 lžičekoleje
2 lžičkynasekané petrželky a pažitky
2 lžičkyrajčatového protlaku
2 lžičkyhladké mouky
5 ksžampiónů
3 ksmalé cibulky
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Očištěnou daňčí kýtu vykostíme, opereme pod tekoucí vodou, povrchovou blánu odstraníme a maso trochu naklepeme
2. Pak kýtu protáhneme po vlákně na proužky nakrájenou slaninou a osolíme
3. V hrnci rozpustíme máslo a připravenou kýtu v něm nejdříve na všech stranách krátce opečeme
4. Potom k ní přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, citrónovou kůru a koření, necháme to krátce osmahnout, podlijeme trochu vývarem a zakryté v troubě dusíme doměkka
5. Při dušení ji občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar.
6. Měkkou kýtu nakrájíme na porce a uložíme ji v teple
7. Přírodní nezahuštěnou šťávu z dušené daňčí kýty do poloviny vydusíme, pak k ní přilijeme mysliveckou omáčku, přidáme jemně nasekanou zelenou petržel, promícháme, nalijeme na nakrájenou kýtu a dobře prohřejeme. Příprava myslivecké omáčky:
1. Z poloviny másla a z hladké mouky připravíme světlou jíšku
2. Zředíme ji vývarem, přidáme rajčatový protlak, mletý pepř, sůl a vaříme 10 minut
3. Na rozehřátém oleji podusíme na tenké plátky nakrájené žampióny, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme dále
4. Potom olej slijeme, žampiony zalijeme vínem a dusíme, až se polovina tekutiny odpaří
5. K žampiónům přilijeme omáčku a vše dusíme ještě 6 minut
6. Těsně před podáváním vmícháme zbylé máslo, petrželku a pažitku.

Doporučení:

Příloha: Vařené brambory nebo bramborové krokety, popř. dušená rýže.

Poznámka:

Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy