REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Daňčí kýta dušená na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Protažená dančí kýta slaninou, zprudka orestovaná a pak podušená do měkka.


Ingredience:
Pro 6 osob:
1,2 kgkančí kýty
100 gslaniny
120 gmásla
150 gkořenové zeleniny
60 gcibule
40 ghladké mouky
1/8 lpřírodního červeného vína
4/10 lkysané smetany
trochu citrónové kůry
trochu citrónové šťávy (octa)
divoké koření s jalovcem (nebo trochu bazalky, tymiánu a meduňky libovonné)
worcesterová omáčka
zvěřinový vývar (vývar z hovězích kostí)
sůl

Postup:

1. Očištěnou daňčí kýtu vykostíme, opereme pod tekoucí vodou, povrchovou blánu odstraníme a maso trochu naklepeme
2. Pak kýtu protáhneme po vlákně na proužky nakrájenou slaninou a osolíme
3. V hrnci rozpustíme máslo a připravenou kýtu v něm nejdříve na všech stranách krátce opečeme
4. Potom k ní přidáme očištěnou a na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli, citrónovou kůru a koření, necháme to krátce osmahnout, podlijeme trochu vývarem a zakryté v troubě dusíme doměkka
5. Při dušení ji občas přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě vývar
6. Měkkou kýtu přendáme do jiného kastrolu a postavíme do tepla
7. Šťávu trochu vydusíme, pak ji zalijeme smetanou, v níž jsme rozkvedlali hladkou mouku, a červeným vínem, dobře povaříme, přisolíme, okyselíme, popřípadě nepatrně přisladíme, procedíme a přikořeníme ji worcesterovou omáčkou
8. Měkkou kýtu nakrájíme přes vlákno na porce, upravíme na talíře, částí omáčky je přelijeme a zbylou omáčku podáváme v omáčníku.

Doporučení:

Příloha: Houskový knedlík nebo bramborové krokety a kompot.

Poznámka:

Více o zpracování zvěřiny najdete v naší škole vaření: Zvěřina.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy