Masitý salát z hrubších plátků upraveného hovězího masa narůžovělé barvy a nakrájenou zeleninou je ochucen olejovo-octovou marinádou s kořením.
Ingredience:
Na 1 kg: | |
1100 g | pitné vody |
500 g | hovězího předního bez kosti |
200 g | dusitanové solicí směsi (praganda) |
150 g | cibule |
120 g | okurek sterilovaných bez nálevu |
100 g | papriky sterilované bez nálevu |
70 g | octa |
50 g | oleje |
15 g | cukru |
10 g | želatiny |
10 g | soli |
3 g | celého černého pepře |
2 g | mletého černého pepře |
Postup:
1. Hovězí maso vložíme do studeného láku připraveného převařením solicí směsi a vody a necháme je proležet v lednici asi 3 dny
2. Potom naložené maso řádně vypereme v pitné vodě a uvaříme je s celým pepřem doměkka
3. Vařené maso vyndáme z vývaru a nahrubo rozsekáme nebo nahrubo rozemeleme
4. Masovou směs promícháme se želatinou namočenou ve studené vodě, je-li příliš hustá přidáme trochu vývaru z masa bez tuku
5. Promíchanou směs dáme do pekáče vychladnout a ztuhnout
6. Ztuhlé maso nakrájíme na plátky, které překrájíme na čtverečky o velikosti 3×3 cm
7. K takto připravenému masu přidáme plátky nakrájených okurek, nudličky papriky a kolečka cibule
8. Vše zalijeme nálevem připraveným z octa, cukru, oleje, mletého pepře a soli.