Koláč “Citronová babeta” byl oblíbeným výrobkem totalitních potravin. Prodával se zabalený v alobalu a přelitý citronovou cukrovou polevou. My tu máme recept na babetu ozdobenou pouze cukrem. Přesto vám určitě bude moc chutnat. A kdo by přeci chtěl citronovou polevu, prostě si jí může koláč ještě přelít.
Ingredience:
150 g | hladké rýžové mouky Pernerka |
200 g | moučkového cukru |
1 balíček | vanilkového pudinkového prášku |
1 balíček | vanilkového cukru |
150 ml | oleje |
4 ks | vejce |
citronová kůra z jednoho citronu | |
šťáva ze dvou citronů | |
máslo a hrubá mouka na vysypání formy | |
vhodná forma na koláč o průměru 18 a 23 cm |
Postup:
- Nejprve si rozdělíme všechna vejce na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Ke žloutkům přisypeme 200 g moučkového cukru a dobře vyšleháme. Přidáme 150 ml oleje a opět prošleháme. Přidáme kůru nastrouhanou z chemicky neošetřeného citronu, balíček vanilkového cukru, balíček vanilkového pudinkového prášku, šťávu ze dvou menších citronů (cca 25 ml), rýžovou mouku a promícháme. Pak ještě zapracujeme tuhý sníh.
- Hotové těsto vylijeme do dvou forem o průměru 18 a 23 cm vymazaných máslem a vysypaných hrubou moukou a uhladíme ho.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 25-30 minut.
- Vychladlé babety nazdobíme moučkovým cukrem pomocí zdobící šablony.
Recept na citronovou polevu najdete zde: Citronová poleva
Poznámka:Zdroj: www.pernerka.cz