REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronová bábovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Citronová bábovka připravená z kynutého těsta, v troubě dozlatova upečená, vhodná i na zamrazení!


Ingredience:
600 ghladké mouky
250 gmásla
100 gcukru
50 gmoučkového cukru na posypání
40 gdroždí
4 kscitróny
2 ksvejce
2 ksžloutky
1/4 lmléka
špetka soli

Postup:

1. Mouku vložíme do hlubší mísy a uprostřed vyhloubíme důlek, do něho rozdrobíme droždí, na ně nalijeme ohřáté mléko a přidáme 20 g cukru, rukou směrem od středu ven, zpracujeme dvě třetiny mouky v těsto, jež zasypeme moukou z okrajů mísy, toto částečně uhnětené těsto přikryjeme a necháme na teplém místě 20-25 minut kynout
2. V průběhu čekání na těsto ostrouháme z důkladně omytých citrónů kůru a vylisujeme z nich šťávu
3. Na malém plameni rozehřejeme máslo, formu na bábovku vymažeme máslem a tence posypeme moukou
4. Citrónovou kůru, 4 lžíce citrónové šťávy, vejce, žloutky, sůl, zbylý cukr a rozehřáté máslo přidáme k vykynutému těstu a pomocí robotu nebo ručně na vále vypracujeme hladké těsto, uhnětené těsto lehce posypme moukou a necháme ještě dalších 20-25 minut na teplém místě kynout
5. Vykynuté těsto důkladně prohněteme a naplníme jím vymaštěnou formu
6. Pečeme ve středně horké, předem vyhřáté formě na 160-170 °C skoro 1 hodinu
7. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme alespoň 10 minut stát, než ji vyklopíme.

Doporučení:

Tato bábovka lze dokonce zamrazit; jakmile bábovka vychladne, ihned ji zabalíme do alobalu nebo mikrotenového sáčku a vložíme do mrazničky. Před použitím stačí bábovku vyjmout a nechat jí stát několik hodin v pokojové teplotě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy