REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronová bábovka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Citronová bábovka připravená z kynutého těsta, v troubě dozlatova upečená, vhodná i na zamrazení!


Ingredience:
600 ghladké mouky
250 gmásla
100 gcukru
50 gmoučkového cukru na posypání
40 gdroždí
4 kscitróny
2 ksvejce
2 ksžloutky
1/4 lmléka
špetka soli

Postup:

1. Mouku vložíme do hlubší mísy a uprostřed vyhloubíme důlek, do něho rozdrobíme droždí, na ně nalijeme ohřáté mléko a přidáme 20 g cukru, rukou směrem od středu ven, zpracujeme dvě třetiny mouky v těsto, jež zasypeme moukou z okrajů mísy, toto částečně uhnětené těsto přikryjeme a necháme na teplém místě 20-25 minut kynout
2. V průběhu čekání na těsto ostrouháme z důkladně omytých citrónů kůru a vylisujeme z nich šťávu
3. Na malém plameni rozehřejeme máslo, formu na bábovku vymažeme máslem a tence posypeme moukou
4. Citrónovou kůru, 4 lžíce citrónové šťávy, vejce, žloutky, sůl, zbylý cukr a rozehřáté máslo přidáme k vykynutému těstu a pomocí robotu nebo ručně na vále vypracujeme hladké těsto, uhnětené těsto lehce posypme moukou a necháme ještě dalších 20-25 minut na teplém místě kynout
5. Vykynuté těsto důkladně prohněteme a naplníme jím vymaštěnou formu
6. Pečeme ve středně horké, předem vyhřáté formě na 160-170 °C skoro 1 hodinu
7. Upečenou bábovku vyjmeme z trouby a necháme alespoň 10 minut stát, než ji vyklopíme.

Doporučení:

Tato bábovka lze dokonce zamrazit; jakmile bábovka vychladne, ihned ji zabalíme do alobalu nebo mikrotenového sáčku a vložíme do mrazničky. Před použitím stačí bábovku vyjmout a nechat jí stát několik hodin v pokojové teplotě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

JACOBS. Dobrá káva potěší vždy… i táty

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy