Bábovka z piškotového těsta upečená dozlatova, potřená citronovou polevou a posypaná pistáciemi.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
250 g | cukru krupice |
200 g | másla |
100 g | solamylu |
100 g | citronátu |
1 balíček | vanilkového cukru |
1 balíček | prášku do pečiva |
4 ks | vajec |
šťáva i kůra z 1 citronu | |
tuk a mouka na plech | |
Na polevu: | |
2-3 lžíce | citronové šťávy |
2 lžíce | sekaných pistácií |
200 g | moučkového cukru |
Postup:
1. Změklé máslo nakrájené na kousky, cukr i vanilkový cukr dobře ušleháme do pěny, přidáme citronovou šťávu i na jemno nastrouhanou citronovou kůru a pak postupně zašleháme vajíčka (šleháme, dokud se cukr dokonale nerozpustí)
2. Potom jemně vmícháme prosátou hladkou mouku smíchanou se solamylem a práškem do pečiva a nakonec přidáme citronátové kostky
3. Těsto vlijeme do tukem vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy, dáme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme asi 1 hodinu, bábovku vyklopíme a necháme zchladnout
4. Na polevu utřeme dohladka moučkový cukr s citronovou šťávou, lžící ji stejnoměrně naneseme na bábovku a ještě vlhkou polevu posypeme sekanými pistáciemi.