REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citronová babeta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ano, jde o retro recept na dezert, který se za totality dal koupit v každém obchodě s potravinami. Byl zabalen v alobalové misce a celofánu a na to, že to byl hotový výrobek, nám dětem hodně chutnal.


Ingredience:
200 ghladké mouky
220 gcukru
50 gSolamylu (škrobové moučky)
1 sáčekvanilkový cukr
1 sáčekprášek do pečiva
1 dclvody
1 dcloleje
4 ksvejce
2 kscitrony (šťáva + z 1 kusu i kůra)
vhodná forma
Na citronovou polevu:
180 gmoučkového cukru
3 lžícecitronové šťávy
2 lžícevody
1 lžícehorkého másla

Postup:
  1. Vejce rozklepneme, oddělíme žloutky od bílků, žloutky pak vyšleháme spolu s cukrem krystal a vanilkovým cukrem, postupně přidáme olej a šleháme, dokud se cukr nerozpustí
  2. Přisypeme mouku, solamyl a prášek do pečiva, přilijeme vodu a šťávu ze dvou citronů a přidáme kůru z jednoho citronu
  3. Nakonec ušleháme sníh z bílků a opatrně ho vmícháme do vzniklé hmoty
  4. Těsto vlijeme do formy na biskupský chlebíček a pečeme při 180 °C zhruba 45 minut
  5. Připravíme citronovou polevu; do misky prosejeme moučkový cukr, přidáme vodu, horké máslo (tuk) a citrónovou šťávu, třeme, až je poleva hladká a tuhá
  6. Polevou přelijeme dezert a necháme ji zaschnout.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy