Staročeská polévka servírovaná s noky z bramborového těsta.
Ingredience:
300 g | brambor |
3 ks | vejce |
1 ks | cibule |
1 ks | mrkve |
1 l | vývaru |
polohrubá mouka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cibuli a mrkev nakrájíme na kostičky a na sádle osmahneme, zalijeme vývarem
2. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubo podobně jako na chlupaté knedlíky
3. Z brambor, 1 ks vejce a polohrubé mouky uděláme těsto, osolíme
4. Vývar přivedeme k varu a z těsta nožem odřezáváme malé kousky do polévky, krátce povaříme až nočky začnou plavat na povrchu vývaru
5. Rozkvedláme zbývající vejce a vlijeme do polévky, ochutíme pepřem a solí
6. Na talíři můžeme posypat sekanou petrželkou nebo pažitkou, dochutíme polévkovým kořením magi.
V některých oblastech se do polévky na konci přidávalo ještě mléko.
Poznámka:Recept i s fotkou nám poslal Dalibor Marounek