Recept na zeleninovou přílohu podle pana Jaroslava Sapíka z pořadu Česko na talíři. Volně upraveno ReceptyOnLine.cz.
Ingredience:
Na chřest: | |
1 kg | chřestu |
1 ks | citronu |
0,5 l | vody |
1 lžíce | cukru nebo tekutého medu |
šťáva a kůra z 1 ks pomeranče | |
sůl | |
Na mrkvovou omáčku: | |
400 ml | smetany ke šlehání |
100 ml | růžového vína |
100 ml | vody |
2 ks | větší mrkve |
dužnina z 1/2 ks pomeranče | |
šťáva z 1/2 ks pomeranče | |
bílý pepř | |
cukr | |
sůl |
Postup:
1. Chřest uvaříme na skus (musí zůstat křupavý); do 0,5 l osolené vody dáme kolečka citronu, dužinu z pomeranče, kůru z pomeranče, pomerančovou šťávu a trochu cukru nebo medu
2. Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, teprve pak přidáme chřest, který vaříme jen 1-2 minuty 3. Uvařený chřest vytáhneme a okapaný servírujeme přelitý mrkvovou omáčkou.
Příprava mrkvové omáčky:
1. Očištěnou mrkev nakrájíme na větší špalíčky, dáme ji do hrnce
2. Mrkev osladíme a osolíme, zalijte pomerančovou šťávou, růžovým vínem a vodou, dochutíme bílým pepřem, doplníme kousky pomeranče a vaříme, až bude mrkev měkká
3. Uvařenou mrkev stáhněte ze zdroje tepla, přilijeme trochu smetany a tyčovým mixérem rozmixujeme na hladkou omáčku
4. Nakonec omáčku dochutíme zbylou smetanou a pomerančovou šťávou, případně ji mírně osolíme.
Takto připravený chřest podáváme jako přílohu k pečeným, grilovaným nebo dušeným masům.