Ideální slané pečivo vhodné na snídani, brunch nebo lehký oběd či večeři. Základ bagelů tvoří kynuté těsto, které se nejprve vaří a až potom v troubě peče právě ve tvaru typických bagelů tradičně ručně tvarovaných do podoby hladkého prstence, který se vejde do dlaně.
Ingredience:
450 g | pšeničné celozrnné hladké mouky Pernerka |
300 g | vody |
8 g | sáček sušeného droždí |
3 lžíce | cukru |
1 lžička | soli |
na posypání směs oblíbených semínek |
Postup:
- Necháme vzejít kvásek – smícháme 100 g vody, 1 PL cukru a droždí.
- Do mísy od robotu nasypeme všechny ostatní ingredience včetně kvásku. Zaděláme hladké těsto. Těsto může lepit – to je v pořádku. Lehce potřeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca 45 minut.
- Poté rozdělíme na 10 bochánků. Vytvoříme kuličky a vařečkou uprostřed uděláme ďolíček. Prsty ještě vytvarujeme.
- Do vroucí vody přidáme 2 PL zbývajícího cukru a vložíme bagel. Vaříme cca 1-2 minutky.
- Bagely položíme na utěrku a necháme okapat. Přendáme na plech, posypeme semínky.
- Poté pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 15 minut.
Více o bagelech najdete zde: Bagel (čti bejgl)
Poznámka:Bagely přivezli s sebou na lodích Židé, přijíždějící hledat v USA nový a bezpečnější život. Podle známé legendy bagel „vynalezl“ roku 1683 vídeňský židovský pekař jako hold polskému králi Janu III., který se svým vojskem ochránil Vídeň před Turky.
Zdroj: pernerka.cz