REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Burger bulky – housky na hamburgery

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách upečené úžasné housky na hamburgery. Jsou skvělé jen tak, čerstvé, nebo přepůlené, například opečené na grilu, obložené burgery různého typu, zeleninou a různými omáčkami.


Ingredience:
600 ghladké mouky + mouka na poprášení prac. plochy a samotných bulek
120 gnajemno nastrouhaných vařených brambor
60 gpovoleného (změklého) másla
40 gkrupicového cukru
10 gsušeného droždí
300 mlplnotučného mléka
1 lžičkasoli
2 ksvejce
rostlinný olej na vymazání mísy
sezamová semínka na posypání pečiva
Ostatní:
papír na pečení, vhodný rošt na vychladnutí bulek

Postup:
  1. Mléko jemně zahřejeme, mělo by být jen vlažné, ani horké, ani studené, přidáme droždí spolu s cukrem a vrchovatou lžíci mouky, zamícháme, necháme 10-15 minout vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo a sůl, rukama zpracujeme tak, aby se máslo úplně propojilo s moukou. Přidáme vzejitý kvásek, nastrouhané brambory a jedno vejce, vypracujeme buď ručně, nebo pomocí robota, hladké, vláčné těsto.
  3. Těsto přendáme do čisté mísy vymazané olejem, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout 1 hodinu nejlépe na teplém místě.
  4. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na plát, ten smotáme do tvaru rolády, opět rozválíme, postup opakujeme 3x. Nakonec necháme těsto smotané, to rozdělíme na 10 stejně velkých kousků, budeme-li chtít upéci větší bulky, na 15-16 kusů, budeme-li chtít upéci menší bulky.
  5. Z rozděleného těsta vytvarujeme koule, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení, poprášíme je moukou, pal přikryjeme opět čistou hadrovou utěrkou, necháme kynout, až bulky zdvojnásobí svůj objem.
  6. Bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky.
  7. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme podle velikosti bulek 15 až 25 minut, pak je přendáme na rošt, aby vychladly.
Doporučení:

Bulky překrájíme až když jsou úplně vychlazené!

Poznámka:

Pokud bulky necháme na horkém plechu a nepřendáme je na mřížku, mohly by se srazit!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků