REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Burger bulky – housky na hamburgery

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách upečené úžasné housky na hamburgery. Jsou skvělé jen tak, čerstvé, nebo přepůlené, například opečené na grilu, obložené burgery různého typu, zeleninou a různými omáčkami.


Ingredience:
600 ghladké mouky + mouka na poprášení prac. plochy a samotných bulek
120 gnajemno nastrouhaných vařených brambor
60 gpovoleného (změklého) másla
40 gkrupicového cukru
10 gsušeného droždí
300 mlplnotučného mléka
1 lžičkasoli
2 ksvejce
rostlinný olej na vymazání mísy
sezamová semínka na posypání pečiva
Ostatní:
papír na pečení, vhodný rošt na vychladnutí bulek

Postup:
  1. Mléko jemně zahřejeme, mělo by být jen vlažné, ani horké, ani studené, přidáme droždí spolu s cukrem a vrchovatou lžíci mouky, zamícháme, necháme 10-15 minout vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo a sůl, rukama zpracujeme tak, aby se máslo úplně propojilo s moukou. Přidáme vzejitý kvásek, nastrouhané brambory a jedno vejce, vypracujeme buď ručně, nebo pomocí robota, hladké, vláčné těsto.
  3. Těsto přendáme do čisté mísy vymazané olejem, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout 1 hodinu nejlépe na teplém místě.
  4. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na plát, ten smotáme do tvaru rolády, opět rozválíme, postup opakujeme 3x. Nakonec necháme těsto smotané, to rozdělíme na 10 stejně velkých kousků, budeme-li chtít upéci větší bulky, na 15-16 kusů, budeme-li chtít upéci menší bulky.
  5. Z rozděleného těsta vytvarujeme koule, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení, poprášíme je moukou, pal přikryjeme opět čistou hadrovou utěrkou, necháme kynout, až bulky zdvojnásobí svůj objem.
  6. Bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky.
  7. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme podle velikosti bulek 15 až 25 minut, pak je přendáme na rošt, aby vychladly.
Doporučení:

Bulky překrájíme až když jsou úplně vychlazené!

Poznámka:

Pokud bulky necháme na horkém plechu a nepřendáme je na mřížku, mohly by se srazit!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy