REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Burger bulky – housky na hamburgery

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V domácích podmínkách upečené úžasné housky na hamburgery. Jsou skvělé jen tak, čerstvé, nebo přepůlené, například opečené na grilu, obložené burgery různého typu, zeleninou a různými omáčkami.


Ingredience:
600 ghladké mouky + mouka na poprášení prac. plochy a samotných bulek
120 gnajemno nastrouhaných vařených brambor
60 gpovoleného (změklého) másla
40 gkrupicového cukru
10 gsušeného droždí
300 mlplnotučného mléka
1 lžičkasoli
2 ksvejce
rostlinný olej na vymazání mísy
sezamová semínka na posypání pečiva
Ostatní:
papír na pečení, vhodný rošt na vychladnutí bulek

Postup:
  1. Mléko jemně zahřejeme, mělo by být jen vlažné, ani horké, ani studené, přidáme droždí spolu s cukrem a vrchovatou lžíci mouky, zamícháme, necháme 10-15 minout vzejít kvásek.
  2. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo a sůl, rukama zpracujeme tak, aby se máslo úplně propojilo s moukou. Přidáme vzejitý kvásek, nastrouhané brambory a jedno vejce, vypracujeme buď ručně, nebo pomocí robota, hladké, vláčné těsto.
  3. Těsto přendáme do čisté mísy vymazané olejem, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout 1 hodinu nejlépe na teplém místě.
  4. Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na plát, ten smotáme do tvaru rolády, opět rozválíme, postup opakujeme 3x. Nakonec necháme těsto smotané, to rozdělíme na 10 stejně velkých kousků, budeme-li chtít upéci větší bulky, na 15-16 kusů, budeme-li chtít upéci menší bulky.
  5. Z rozděleného těsta vytvarujeme koule, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení, poprášíme je moukou, pal přikryjeme opět čistou hadrovou utěrkou, necháme kynout, až bulky zdvojnásobí svůj objem.
  6. Bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky.
  7. V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme podle velikosti bulek 15 až 25 minut, pak je přendáme na rošt, aby vychladly.
Doporučení:

Bulky překrájíme až když jsou úplně vychlazené!

Poznámka:

Pokud bulky necháme na horkém plechu a nepřendáme je na mřížku, mohly by se srazit!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Arónie třikrát jinak. Ovocňák představuje 3 zdravé novinky nejen proti jarní únavě

Slyšeli jste už o arónii? Říká se jí také temnoplodec nebo černý jeřáb a je to chuťový zázrak plný vitamínů! V Ovocňáku ji už nějakou dobu najdete v jejich sadech na česko-slovenském pomezí, teď ale hraje hlavní roli ve třech novinkách. 100% šťáva, sirup a džem jsou přesně to, co nakopne tělo a pomůže mu bojovat s jarní únavou.

číst dále ...

Přivítejte jaro s kvalitními potravinami

Jaro, to znamená spoustu slunce, venkovních aktivit a odlehčené pokrmy. A jak jinak začít další jarní den než pořádnou snídaní? Ať se rozhodnete pro domácí granolu, nebo bulku s bylinkovým máslem, vyberte si na jejich přípravu kvalitní suroviny. A jak je poznáte? Při čtení jednotlivých etiket věnujte pozornost značkám kvality. Výrobky označené logy Klasa, Regionální potravina nebo BIO najdete mezi čerstvými i trvanlivými výrobky.

číst dále ...

Nový trend: rybí olej proniká do moderní kuchyně

Když se řekne rybí olej, většině z nás se kromě pozitivního vlivu na organismus vybaví také zkazky našich babiček o tom, jak jej povinně dostávaly ve škole. Jenže od té doby se hodně změnilo. Moderní rybí olej už dávno nemá onu nepříjemnou chuť a vůni, navíc se vyrábí s různými příchutěmi, v kapslích nebo dokonce jako oblíbené dětské želé bonbóny. V severských zemích jej lidé používají celý rok – především kvůli obsahu omega 3 mastných kyselin, vitamínů A, D a E a jejich pozitivnímu vlivu na náš organismus.

číst dále ...

Včelí med: sladký zázrak pro naše zdraví

Máte doma sklenici medu? A pokud ano, jak často med používáte? Pokud si jím jen občas osladíte čaj nebo namažete na housku k snídani, je to zbytečně málo. Měli byste jej zařadit do jídelníčku klidně každý den. Med je totiž nejen chutný, ale i velmi prospěšný pro naše tělo a mysl. Stačí alespoň jedna lžička denně a budete se cítit lépe a zdravěji. Zde je několik důvodů, proč byste měli med zařadit do svého jídelníčku.

číst dále ...

David porazil Goliáše: Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy