V domácích podmínkách upečené úžasné housky na hamburgery. Jsou skvělé jen tak, čerstvé, nebo přepůlené, například opečené na grilu, obložené burgery různého typu, zeleninou a různými omáčkami.
Ingredience:
600 g | hladké mouky + mouka na poprášení prac. plochy a samotných bulek |
120 g | najemno nastrouhaných vařených brambor |
60 g | povoleného (změklého) másla |
40 g | krupicového cukru |
10 g | sušeného droždí |
300 ml | plnotučného mléka |
1 lžička | soli |
2 ks | vejce |
rostlinný olej na vymazání mísy | |
sezamová semínka na posypání pečiva | |
Ostatní: | |
papír na pečení, vhodný rošt na vychladnutí bulek |
Postup:
- Mléko jemně zahřejeme, mělo by být jen vlažné, ani horké, ani studené, přidáme droždí spolu s cukrem a vrchovatou lžíci mouky, zamícháme, necháme 10-15 minout vzejít kvásek.
- Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo a sůl, rukama zpracujeme tak, aby se máslo úplně propojilo s moukou. Přidáme vzejitý kvásek, nastrouhané brambory a jedno vejce, vypracujeme buď ručně, nebo pomocí robota, hladké, vláčné těsto.
- Těsto přendáme do čisté mísy vymazané olejem, přikryjeme čistou utěrkou, necháme kynout 1 hodinu nejlépe na teplém místě.
- Na pomoučeném vále vykynuté těsto rozválíme na plát, ten smotáme do tvaru rolády, opět rozválíme, postup opakujeme 3x. Nakonec necháme těsto smotané, to rozdělíme na 10 stejně velkých kousků, budeme-li chtít upéci větší bulky, na 15-16 kusů, budeme-li chtít upéci menší bulky.
- Z rozděleného těsta vytvarujeme koule, ty klademe na plech vyložený papírem na pečení, poprášíme je moukou, pal přikryjeme opět čistou hadrovou utěrkou, necháme kynout, až bulky zdvojnásobí svůj objem.
- Bulky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamovými semínky.
- V troubě vyhřáté na 200 °C pečeme podle velikosti bulek 15 až 25 minut, pak je přendáme na rošt, aby vychladly.
Bulky překrájíme až když jsou úplně vychlazené!
Poznámka:Pokud bulky necháme na horkém plechu a nepřendáme je na mřížku, mohly by se srazit!