REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Buchty Buďáky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kynuté buchty plněné švestkami, mákem a cukrem, upečené dozlatova.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
100 gcukru krupice
80 grostlinného tuku
25 gdroždí
10 gsoli
1/2 sáčkuvanilkového cukru
1/4 sáčkuprášku do pečiva
150-200 mlmléka
1 ksvejce
na špičku nože strouhaného muškátového oříšku
olej
Na náplň:
švestky (do každé buchty jednu)
3 lžícemléka
3 lžícemáku
3 lžícecukru
Ostatní ingredience::
mouka na vál
olej na potření buchet
moučkový cukr na posypání

Postup:

1. Omyté švestky vypeckujeme
2. Mák umeleme, přidáme k němu mléko s cukrem a na mírném ohni malou chvíli, za stálého míchání, povaříme, hmotu odstavíme a necháme vychladnout
3. Připravíme si těsto; prášek do pečiva, muškátový oříšek, cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citrónovou kůru rozmícháme v suché mouce
4. Mléko zahřejeme, ale nevaříme, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut)
5. Tuk rozehřejeme, nalijeme ho do mouky spolu s kváskem a mlékem, přidáme vejce, vypracujeme hladké těsto, to necháme vykynout
6. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, přendáme ho na pomoučený vál, z těsta odkrajujeme menší části, z těch děláme placičky
7. Na každou placku dáme švestku a do prostoru po pecce půl lžičky máku s cukrem, zabalíme a klademe na dobře vymazaný plech
8. Každou buchtu ještě potřeme olejem
9. Nejprve pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 °C, po 10 minutách teplotu snížíme na 170-180 °C a buchty dopečeme dozlatova
10. Po upečení obsah pekáče vyklopíme a pocukrujeme.

Doporučení:

Mák lze nahradit nastrouhaným perníkem, nebo strouhanku opraženou na másle a pak oslazenou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Velikonoční zajíček

Jedním ze symbolů Velikonoc je také zajíček. Najdeme ho už v bibli mezi stvořeními “maličkými na Zemi a moudřejšími nad mudrce”, kdy měl pravděpodobně symbolizovat chudé, skromné a pokorné. Křesťanství se k němu přesto stavělo s jistým odstupem pro jeho údajnou nadměrnou smyslnost a příslovečnou zaječí plodnost. Býval proto znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením. A to o sobě dávalo nejvíce vědět právě na jaře.

číst dále ...

Salente Cuco, hlavní chod a příloha vařené najednou

Multifunkční elektrický hrnec Salente Cuco ztělesňuje moderní vaření pro 21. století. V hrnci uvaříte své oblíbené pokrmy zdravě, snadno a rychle. Elektrické hrnce nabízí jednoduchý a zdravý způsob přípravy pokrmů. Díky svým automatickým funkcím navíc v kuchyni dokážou ušetřit čas i práci. Multifunkční hrnec Salente Cuco využijete jako tlakový, pomalý, napařovací, ale i jako rýžovar, jogurtovač, sterilizátor, skvěle v něm připravíte vajíčka na různý způsob, umožňuje smažení nebo restování. Jste-li příznivci zdravého vaření, jistě se Vám bude zamlouvat program vaření v páře. Páru využijete i pro sterilizaci např. kojeneckých lahví či lahví na zavařování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy