Recept na pravé býgle, sladký moučník upečený z vykynutého těsta naplněného švestkami nebo jablky.
Ingredience:
200 g | hladké mouky |
100 g | másla nebo sádla |
20 g | droždí |
trocha soli | |
suché nasekané švestky nebo jablka | |
trocha mleté skořice | |
mleté oříšky | |
citrónová šťáva | |
rozkverlané vejce na potření | |
půlky mandlí |
Postup:
1. Z hladké mouky, másla nebo sádla, droždí a trochy soli vypracujeme bochánek, který necháme v teple vykynout
2. Vykynuté těsto tence vyválíme a nakrájíme na pruhy asi 10 cm široké a 15 cm dlouhé
3. Ty pokryjeme suchými nasekanými švestkami nebo jablky, mletými oříšky, trochou mleté skořice a pokapeme citrónovou šťávou
4. Placaté přeložíme a na obou koncích zavineme, polijeme rozkverlaným vejcem a ozdobíme půlkami mandlí
5. V horké troubě, vyhřáté na 180-190 °C, dozlatova upečeme.