Buchtičky z kynutého těsta upečené dorůžova, servírované přelité šodó z bílého vína.
Ingredience:
300 g | hladké mouky |
80 g | rozpuštěného másla |
60 g | moučkového cukru |
10 g | droždí |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
1 dl | mléka |
mouka na pomoučení | |
sůl | |
Na šodó: | |
1 lžička | citronové šťávy |
1,25 dl | bílého vína |
40 g | pískového cukru |
1 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
Postup:
1. Droždí se 2 lžícemi cukru mícháme do zřídnutí, pak přidáme 4 lžíce vlažného mléka, lžíci mouky, promícháme v hladké těstíčko, které necháme vykynout
2. Do mísy prosejeme zbylou hladkou mouku, přidáme sůl, kvásek, vejce, žloutek, mléko smíchané s polovinou másla, promícháme v hladké těsto, které pomoučíme a pod utěrkou necháme vykynout (asi 1 hodinu)
3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a řádně prohněteme, potom těsto rozdělíme na několik částí, ze kterých připravíme válečky silné asi 2,5 cm, ty nožem nakrájíme na kousky, prsty upravíme a zakulatíme
4. Malé bochánky klademe vedle sebe do máslem vymazaného pekáčku, ze všech stran je potřeme zbylým máslem a pak ještě buchtičky necháme v teple asi 12 minut kynout, potom vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a pečeme 20 minut dorůžova
5. Do kastrůlku nalijeme víno, přisypeme cukr a mícháme do rozpuštění, vlijeme citronovou šťávu, přidáme vejce i žloutekm vložíme do horké vodní lázně a vyšleháme hustou pěnivou hmotu, když se vrchní pěna za 15-20 minut ztratí, vyjmeme z lázně a nalijeme na upečené buchtičky.