Vláčný a zároveň křupavý chléb z bramborového těsta okořeněný rozmarýnem, celým kmínem, tymiánem a sušeným česnekem.
Ingredience:
400 g | hladké mouky |
300 g | polohrubé mouky |
300 g | žitné mouky |
42 g | droždí |
750 ml | vlažné vody |
3 ks | vařených velkých brambor |
3 lžičky | soli |
2 lžičky | sušeného česneku |
1 lžička | celého kmínu |
1 lžička | rozmarýnu |
1 lžička | tymiánu |
1 lžička | cukru |
Postup:
- Z jedné lžičky mouky, lžičky vlažné vody, droždí a lžičky cukru zaděláme kvásek.
- Všechny druhy mouky promícháme se solí a kořením, přidáme droždí a vodu.
- Pak spolu s jemně nastrouhanými brambory zaděláme těsto, které má na povrchu tvořit bublinky (ručně to trvá nejméně 15 minut a těsto se na začátku kvůli bramborám hodně lepí na ruce, proto kdo má tu možnost, využije raději domácí pekárnu).
- Hotové těsto vložíme do mísy, mírně poprášíme hladkou mouku a přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 90 minut.
- Po vykynutí vytvoříme dva užší bochánky (oba se vejdou na šířku na velký plech).
- Na plechu vyloženém pečicím papírem necháme ještě 30 minut dokynout.
- Nahoře vytvoříme ostrým nožem, případně žiletkou několik šikmých řezů.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C (horkovzduch), nebo v klasické troubě na 180 °C.
- Za občasného potření vodou pečeme asi 50 – 60 minut, dokud kůrka nezezlátne.
Propečenost chleba poznáme tak, že když na bochníček zespodu poklepeme, měl by vydat dutý zvuk.
Poznámka:Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.