Preclíky z bramborového těsta, posypané mákem, upečené dozlatova.
Ingredience:
150 g | vařených brambor |
100 g | polohrubé mouky |
50 g | tuku na pečení |
1 ks | žloutku |
1/2 sáčku | kypřicího prášku do pečiva |
mák na posypání | |
vejce na potření | |
mouka na vál | |
sůl |
Postup:
1. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, promícháme se žloutkem trochou soli, přidáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec zapracujeme změklý tuk
2. Těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici
3. Těsto rozválíme na pomoučeném válu, několikrát přeložíme, pak vytvoříme váleček, který nakrájíme na malé kousky a vytvarujeme z nich válečky
4. Na plech vyložený pečicím papírem je stočíme do tvaru preclíků, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a dozlatova upečeme.
Podáváme k pivu nebo vínu.