Oloupané, na menší kusy nakrájené brambory, uvařené spolu s kousky jablek zbavených jadřinců, vyšlehané s mlékem a máslem do konzistence hladké kaše.
Ingredience:
1 kg | brambor |
30 g | másla |
3 ks | velká nakyslá jablka |
mléko podle potřeby | |
cukr | |
sůl | |
Na ozdobení: | |
1-2 ks | cibule |
3-4 lžíce | másla |
Postup:
1. Oloupané, na menší kusy nakrájené brambory dáme vařit do vroucí osolené vody, během varu přidáme oloupaná překrájená jablka bez jadřinců
2. Když je obojí měkké, vodu scedíme, přilijeme vroucí mléko, přidáme máslo a vyšleháme jemnou kaši, kterou podle chuti přisolíme (eventuálně zjemníme trochou cukru)
3. Podáváme přelité rozpuštěným máslem s orestovanou cibulkou.
Je to vhodná příloha k pečeným vepřovým žebírkům, ke grilovaným masům i k opékané uzenině.