REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejen pro ten jarní den, stojí za to kvalitně jíst

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je nad májové slunce jasné, že nejen pro ty jarní dny je třeba jíst kvalitní suroviny a připravovat jídla s potřebnou péčí. Květen je měsícem lásky, stejně jako dobré čerstvé zeleniny.


Kromě ledového a hlávkového salátu nebo špenátu a baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. K mání je i rebarbora! Pokud si budete chtít jarní salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách. Vybírejte z naší šestice jednoduchých a zároveň chutných receptů a užijte si jaro!

 


 

Den začněte třeba jako my se snídaňovým sendvičem plným kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny a k obědu si dejte hráškový krém se slaninou a jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Se ztraceným vejcem na chlebu doplníte potřebnou energii, kterou můžete využít při přípravě ovocných jogurtových nápojů se zákysem pro děti. K večeři se skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.

Jaké zvolit ingredience? Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou značky kvality. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.

 

V české kotlině jsme chleboví. Aby také ne, když umíme péct tak dobrý chleba! K snídani, ke svačině nebo k lehkému salátu, pořádný sendvič přijde k chuti kdykoliv. Náš snídaňový sendvič s vejci, šunkou od kosti a jogurtem obsahuje pořádnou porci čerstvé zeleniny. Květen je ředkvičkový a salátový, ale sáhnout můžete po jakékoliv zelenině, kterou máte rádi.

Snídaňový sendvič – RECEPT ZDE!

 

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. V květnu začíná hrášková sezóna, tak dobrou chuť!

Hráškový krém se slaninou – RECEPT ZDE!

 

Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhlami, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě,
a to nejen proto, že je bezlepková.

Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem – RECEPT ZDE!

 

Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!

Ztracené vejce na chlebu se slaninou – RECEPT ZDE!

 

Není všechno zdravé, co strašně dobře chutná a oku lahodí. Jogurtový nápoj se zákysem takový je! Ani mléko, ani jogurt, prostě zákys! Příznivě působí na rovnováhu střevní mikroflóry
a má příjemně nakyslou, svěží chuť. A když si ze zákysu připravíte jogurtový nápoj se svým oblíbeným ovocem? Mňam!

Ovocné jogurtové nápoje se zákysem – RECEPT ZDE!

 

Slunce svítí, všechno – včetně našeho talíře – kvete a s teplejším počasím přichází i chuť na lehčí jídla, kterým jarní salát s kuřecím masem bezpochyby je. Květen je navíc měsícem spousty dobré zeleniny. Kromě ledového a hlávkového salátu nebo baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. Pokud si budete chtít salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách.

Jarní salát s kuřecím masem – RECEPT ZDE!

 

Poznámka redkace:

O značce „Regionální potravina“ – Již devět let uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání v obchodech, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Spotřebitelé mohou vybírat z více než 400 produktů od více než 300 výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje. Více informací je k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

O značce „BIO Produkt ekologického zemědělství“ – Zelenobílý grafický znak BIO nazývaný díky proužkům „biozebra“ je doplněný nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. V naší zemi slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Aby mohly produkty toto označení získat, musí být prověřeny některými kontrolními organizacemi, které pověřuje Ministerstvo zemědělství. Bio výrobky označují produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a zároveň se při jejich pěstování nebo chovu zohledňuje dopad na životní prostředí a potřeby chovaných hospodářských zvířat. Další informace najdete na www.myjsmebio.cz.

O značce „Ekologická produkce“ – „Ekologická produkce“ je na rozdíl od předchozí „biozebry“ značením nadnárodním (ve tvaru zelenobílého lístku) upraveným předpisem Evropské unie. Musí ho mít na svém obale každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny. Jejich definice je zmíněna v textu výše – u značky „BIO Produkt ekologického zemědělství“. Pro úplnost ještě dodejme, že u biopotravin s původem mimo naši zemi není označení „biozebra“ povinné, i když na obalu být může.

O značce „Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP)“ – Jedná se o značení Evropské unie. Funguje už téměř 25 let. Důvodem vzniku byla mj. i ochrana produktů před jejich paděláním. Týká se to následujících značek:

  • Zaručené tradiční speciality (ZTS)
  • Chráněné označení původu (CHOP)
  • Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy