Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!
Ingredience:
Rozpis na 2 porce: | |
4–6 ks | plátků slaniny |
2 ks | velké krajíce oblíbeného chleba |
2 ks | vejce |
1 ks | velké rajče |
80 g | žervé |
2 hrsti | očištěných špenátových listů |
1/2 hrsti | nasekané pažitky |
5 lžic | octa (může být vinný) |
500 ml | vody |
1 lžíce | másla |
1/2 lžíce | olivového oleje |
čerstvě mletý pepř | |
sůl |
Postup:
- Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.
- Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.
- V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.
- V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.
- Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.
Náš chleba jsme potřeli žervé z Jaroměřické mlékárny, ale doporučujeme i Krémový sýr žervé od Kromilk. Obě mají označení Klasa.
Poznámka:Více inspirace a informací o kvalitních potravinách na akademiekvality.cz. Recept k článku: Nejen pro ten jarní den, stojí za to kvalitně jíst