REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejen kravské, ale také kozí či ovčí. Jakému mléku dáte přednost?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Mléko a výrobky z něj mají v našem jídelníčku téměř nezastupitelnou roli. Konzumujeme je v různých podobách i několikrát denně. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaké mléko, sýr či jogurt vkládáte do košíku? Přemýšleli jste, odkud daný výrobek pochází a zda je kvalitní? Spolehlivou záruku poskytuje certifikované označení potravin zkratkou BIO. V režimu ekologického zemědělství se ale zdaleka neprodukuje pouze kravské mléko, ale i jeho kozí a ovčí varianta. Ty se stávají čím dál více populární.


Kravské mléčné produkty z ekologického zemědělství jsou běžně k dostání v malých obchodech i supermarketech, můžete si pro ně ale zajet také na některou z bio farem. Jednoznačnou výhodou bio mléka je vyšší obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin, kterých je až o 68 % více. V mléku je až třikrát více kyseliny linolové. Bioprodukty jsou vždy označené certifikovanými logy biolistu a biozebry.

 

 

Jednoznačným přínosem ekologického zemědělství jsou bezvadné podmínky k životu zvířat. Co se týče dojnic, tráví většinu času na pastvině a v případě ustájení musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Krávy tak žijí téměř v přirozeném prostředí, což vede například k prevenci nemocí.

Není ale třeba se omezovat pouze na tradiční kravské mléko, farmáři chovají v ekologickém režimu také kozy a ovce. Můžete tak zpestřit svůj jídelníček a zároveň do těla dostat další prospěšné látky. „Jsou jídla, kde si ovci nebo kozu vychutnáte. Například jehněčí mansaf, národní jídlo Jordánska, kam se přidává fermentovaný ovčí sýr podobný naší bryndze. Jde v podstatě o variantu svíčkové na smetaně z jehněčího,“ uvedl příklad kuchař Hugo Hromas.

Kozí mléko je zdrojem snadno vstřebatelného vápníku a obsahuje méně tuku než kravské. Řada lidí jej vyhledává zejména z toho důvodu, že složení bílkoviny je odlišné než u klasického mléka, a proto je vhodné i pro ty, kteří trpí alergií na kravskou bílkovinu. Zároveň je také lépe stravitelné. Nabídka je navíc opravdu široká a seženete vše od čerstvého sýra, jogurtu, kefíru až po syrovátkový nápoj.

Rovněž ovčí mléko a výrobky z něj obsahují oproti kravské variantě některé další benefity. Jde zejména o větší množství bílkovin a esenciálních aminokyselin. „Ovčí mléko je tučnější, po chvilce se i v lahvi u pasterovaného mléka začne usazovat smetana, takže dávám spíše přednost ovčímu tvarohu, ze kterého jsou právě díky tuku skvělé dezerty s ovocem. Výborné jsou také sýry,“ doporučil Hromas.

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy