Světoznámému módnímu návrháři Pavlu Berkymu už nestačí jen ateliér. Pustil se do vaření v soutěži MasterChef, která právě odstartovala na Nově a sklidil obrovský úspěch. Jako první ze soutěžících postoupil rovnou mezi 16 nejlepších.
Pavel Berky pochází ze Slovenska, přesto jako módní návrhář úspěšně tvoří v České republice, kde nyní působí. Známý je však i v Londýně, Budapešti, New Yorku či Salt Lake City. Módě se věnuje v podstatě od malička, kdy si jako dítě kreslil návrhy střihů. Profesionální kariéru odstartovalo studium na pražské UMPRUM. Dnes obleká slavné osobnosti jako je Monika Bagárová, Lucii Vondráčkovou, Mariannu Prachařovou, Barboru Mottlovou, Adélu Banášovou či Sisu Skolovskou a další. Jeho cesta se právě nedávno rozdvojila a začal se věnovat více i vaření. Jedním z prvních impulsů byla i spolupráce s Kristínou Nemčkovou, která je nejmladší vítězkou v soutěži MasterChef.
„V životě máte vždy několik cest, kterými se můžete vydat. Nikdo vám nikdy nezaručí, že ta, pro kterou se rozhodnete, bude ta správná. Hlavní ale je, abyste si vybrali cestu, která vás bude inspirovat a naplňovat. Já jsem měl od dětství dvě vášně, módu a vaření. Doposud jsem se na plno věnoval módě, teď jsem se díky soutěži MasterChef vydal i tím druhým směrem. Dokonce jsem se přistihl u toho, že vaření doma si užívám víc, než práci v ateliéru. Uvidíme, kam až se mi podaří dostat a jak velkou roli bude hrát vaření v mém pracovním životě. Miluji výzvy, miluji, když člověk může dělat to, co chce a co ho baví,“ říká návrhář a vášnivý kuchař Pavel Berky.
Propojení módy a vaření může být bližší, než si myslíme. Brzy se očekává i jeho kolekce zástěr a designového vybavení kuchyně. „Dlouho jsme s celým týmem přemýšleli, jak propojit svět módy a vaření, když se chci oběma věnovat a baví mě. Nakonec jsme v nich našli společnou cestu a to je design. Design v oblečení i na talíři je právě moje láska“.
Pavel se přihlásil do kuchařské soutěže MasterChef a podařilo se mu hned postoupit z prvních 60 soutěžících mezi nejlepších 16. Porotu naprosto nadchl kachními prsy s fíkovou omáčkou a bramborem, ozdobeným grilášem plněným kachní paštikou z oblíbené tradiční romské kuchyně, kterou mu dělává jeho maminka.
Recept k článku:
Další recepty od Pavla Berky:
- Salát z červené řepy, rajčat a semínkového pesta
- GYPSY BURGER od Pavla Berkyho
- Párence s pečeným česnekem od PAVLA BERKYHO…
Foto zdroj: TV NOVA a Pavel Berky, text: Pavelberky.com
NATU nabízí o Velikonocích trochu zelenější čtvrtek
Nejlepší čeští šéfkuchaři se sjeli do Mikulova na Gourmet festival 2018