REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepší čeští šéfkuchaři se sjeli do Mikulova na Gourmet festival 2018

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

První červnový víkend se v Mikulově sešli všichni gurmáni a milovníci jídla, konal se tu totiž 9. ročník Gourmet festivalu. Návštěvníci mohli ochutnat i menu od předního českého kuchaře Miroslava Husáka, který vařil pro královnu Alžbětu nebo Madeleine Albrightovou. Do festivalu, který probíhal od 1. do 3. června se letos zapojilo 7 restaurací z vinařského kraje a letošním tématem byl Leopold Ignác z Ditrichštejna.


Mikulov Gourmet festival 2018 přichystal nejrůznější degustační menu a speciality šéfkuchařů v sedmi mikulovských hotelech a restauracích. Mezi nimi byl i významný šéfkuchař Miroslav Husák, kterému sekundoval David Roztočil, šéfkuchař hotelu Volarik a irské restaurace Ohara. Spolu vařili v hotelu Volarik a pro příchozí přichystali předkrm, hlavní chod i dezert. Husák se může pochlubit připravováním pokrmů nejen pro královnu Alžebětu, Madeleine Albrightovou, ale také pro papeže Benedikta XVI. a české prezidenty.

 


 

Šéfkuchaři z festivalu při přípravě menu vycházeli z kavalírské cesty Leopolda Ignáce z Ditrichštejna a inspirovali se ve francouzskou a italskou kuchyní přelomu 17. a 18. století. Miroslav Husák tedy připravil králíka jako předkrm, který se pojí s francouzskou kuchyní a dále vepřová líčka jako hlavní chod a mrkvanec jako dezert.

„Kromě zadání se vždy při sestavování menu držím i regionálnosti. Mrkvanec je klasika, která se v našich zemích dělá od nepaměti, dost možná ho ochutnal i samotný Leopold Ignác,“ vysvětlil svoji volbu Husák, který se svým týmem menu připravoval už od středy.

Při přípravě pokrmů mu na Gourmet festivalu sekundoval šéfkuchař David Roztočil z hotelu Volarik. Před sedmnácti lety ho vzal otec na Moravu a od té doby si ji zamiloval. „Líbí se mi tu úrodnost kraje a vstřícnost lidí, takže když přišla nabídka práce na Moravě neváhal jsem ani minutu. Celkově je tu jiná kultura a ctí se tu tradice, což mne při práci mnohdy inspiruje a lépe se mi pak tvoří pokrmy, které vždy obsahují lokální dodavatele,“ uvedl Roztočil. Dodal, že nejraději vaří z přírodních surovin a na ohni, takže v každém jeho jídelním lístku mohou zákazníci najít přípravu uzením či grilováním.

Gourmet festival v Mikulově si nenechal ujít ani Mike Volařík, předseda představenstva společnosti Volarik Capital, pod kterou spadá hotel Volarik i irská restaurace Ohara. „Tento festival je nejen přínosem pro hotely, ale i pro město Mikulov. Styl festivalu, tedy lepší gastro, má podobnou strategii s hotelem Volarik. Vyšší úroveň ubytování a špičková gastronomie,“ řekl Mike Volařík. „Mikulov gourmet festival připravil opravdu paletu chutí. Degustační menu jsme tak mohli vyzkoušet na několika místech a stálo to opravdu za to,“ dodal Volařík, který si festival přišel užít s celou svojí rodinou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy