REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Nejlepším vínem České republiky pro rok 2024 je Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Absolutním šampionem Salonu vín – národní soutěže vín ČR 2024, a tedy nejlepším vínem pro následující rok se stal Ryzlink vlašský, pozdní sběr, šarže 10/22, 2022 z Vinařství Tichý z Dolních Dunajovic. V sídle Národního vinařského centra ve Valticích o tom rozhodlo hodnocení finalistů této největší soutěže vín v České republice. Soutěž pořádá Národní vinařské centrum za podpory Vinařského fondu a ve spolupráci se Svazem vinařů ČR.


Vítězné víno Ryzlink vlašský, pozdní sběr, 2022 pochází z Mikulovské vinařské podoblasti a k titulu absolutního Šampiona se propracovalo konkurencí 2628 vín tříkolovým systémem hodnocení.

 

 

„Jsme nesmírně rádi, že šampionem Salonu vín je opět Ryzlink vlašský, odrůda typická pro Mikulovskou vinařskou podoblast. Hrozny pocházejí ze dvou viničních tratí Dunajovických kopců a to Ořechová hora a Dunajovský kopec, kdy se kombinací hroznů ze dvou viničních tratí a zároveň kombinací mladé a staré vinice snažíme docílit typického odrůdového projevu jak ve vůni, tak v chuti,“ přiblížil Lubomír Tichý z Vinařství Tichý nejlepší víno České republiky.

Slavnostní předání ocenění vítězům jednotlivých kategorií, ceny za nejlepší kolekci ročníku a vinařům, jejichž vína obdržela Zlatou medaili Salonu vín ČR 2024, proběhne ve čtvrtek 15. února 2024 ve Valticích. Nový ročník degustační expozice Salonu vín 2024 se pro veřejnost otevře 1. února.

„Šampion je sice ten nejlepší, ale jeho oznámení je vlastně jen takovou malou ochutnávkou toho, na co se příští rok mohou návštěvníci Salonu vín těšit. Kompletní výsledky, hlavně tedy stovku vín oceněných Zlatou medailí Salonu vín 2024, která budou umístěna v degustační expozici, ale také další vína s medailí stříbrnou, vyhlásíme v lednu. V lednu bude pak celá expozice ve sklepních prostorách valtického zámku uzavřena, kdy se bude vše chystat, aby se pak všichni zájemci mohli po celý rok s těmito skvělými víny seznamovat,“ sdělil Ing. Petr Gondáš, manažer Salonu vín ČR. „Chcete-li tedy ještě ochutnat stovku vybraných nejlepších vín pro tento rok a zažít hlavní město vína – Valtice trochu jinak, máte možnost už jen do 16. prosince.“ dodal.

 

Salon vín – národní soutěž vín 2024

Soutěž, která letos hodnotila moravská a česká vína už po čtyřiadvacáté, se v průběhu let ustálila na trojkolovém systému hodnocení. První fáze hodnocení probíhá obvykle v letních měsících v jednotlivých moravských vinařských podoblastech (Znojemská, Mikulovská, Velkopavlovická, Slovácká) a ve vinařské oblasti Čechy, kam se letos přihlásilo 2628 vín 371 vinařů. Jde o nominační kola Národní soutěže vín, tedy prvního stupně naší největší a nejvyšší soutěže vín. Do následujícího 1., už celostátního, kola Salonu vín – národní soutěže vín se tak letos nominovalo 1506 vín od 207 vinařů, aby v 2. kole odborné komise vybíraly ze 400 finalistů.

Šampion a každý držitel titulu Zlatá medaile Salon vín 2024 tak musí postupně projít třemi koly profesionálního hodnocení držiteli mezinárodních degustačních zkoušek dle evropských ISO norem, což zaručuje objektivitu a vysokou úroveň celé soutěže. I díky tomu je Salon vín – národní soutěž vín výkladní skříní českého a moravského vinařství a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. Prestižní ocenění medailemi Salonu vín – národní soutěže vín jsou pak nezpochybnitelnou garancí nejvyšší možné kvality vín.

Kromě 100 nejlepších vín oceněných dle statutu Zlatou medailí Salonu vín ČR 2024 udělí komise také stříbrné medaile (u vín, která postoupila do druhého kola hodnocení a získala min. 84 bodů). Celkový počet udělených medailí je limitován na max. 30 % z počtu vín přihlášených do prvního kola.

Na vlastní soutěž navazuje od února následujícího roku Salon vín coby celoroční degustační expozice nejlepších sta vín. Zde je možné prostřednictvím několika typů degustačních programů, včetně tzv. „volné degustace“, programů řízených sommelierem a individuální degustace z prezentačního automatu, ochutnat tato nejlepší vína pro daný rok. V omezené míře je možné si je tam i zakoupit spolu s různými dárkovými předměty s vinařskou tematikou a základními vybranými sommelierskými potřebami.

 

Více na www.salonvin.cz a www.narodnisoutezvin.cz, o moravských a českých vínech na www.vinazmoravyvinazcech.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků