8.4. – Mezinárodní den Romů nám každoročně formou různých akcí připomíná romské kořeny a oslavuje celkově romskou kulturu. Pavel Berky, módní návrhář, který slaví úspěchy u nás i v zahraničí se za své kořeny nestydí, ba naopak. Ve své tvorbě je často promítá a propojuje s aktuálními trendy. Jeho druhou vášní je ale i vaření a to v letošním roce maličko převážilo i díky jeho účasti v soutěži MasterChef Česko, kde se zatím probojoval mezi nejlepších 12 finalistů. Pro letošní Mezinárodní den Romů si tedy Pavel přichystal jeho oblíbené propojení kultur. Tentokrát ale v kuchyni. Gypsy burger, jak nazval svůj recept, propojuje moderní gastronomii s tradiční romskou kuchyní. No posuďte sami!
Ingredience:
Počet porcí: 6-8 porcí, dle velikosti burgerů: | |
Maso: | |
500 g | telecího boku s kostí |
2 polévkové lžíce | hořčičného semínka |
1 polévkové lžíce | sladké červené papriky |
1/2 polévkové lžíce | celého černého pepře |
sýr cheddar | |
olej | |
sůl | |
Tradiční moučné placky (Marikľa): | |
400 g | polohrubé mouky |
prášek do pečiva | |
voda | |
sůl | |
Cibulové chutney: | |
4 ks | červené cibule |
1 polévková lžíce | medu |
máslo | |
sůl | |
Domácí majonéza: | |
2 polévková lžíce | plnotučné hořčice |
2 polévková lžíce | citronové šťávy |
250 ml | rostlinného oleje |
2 ks | vajec |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Do hmoždíře nasypeme hořčičné semínko a kuličky pepře. Osolíme větší špetkou soli a rozdrtíme na sypkou směs kterou následně nasypeme na maso, přidáme olej, červenou papriku a ještě z každé strany osolíme.
- Směs pořádně vmasírujeme do masa a dáme péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Pečeme přibližně 2,5 až 3 hodiny. Maso by mělo být po celou dobu pečení zakryté.
- Po upečení maso vytáhneme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Poté z masa odstraníme blány a obereme čisté maso které ještě nasekáme na menší kousky.
- Připravíme tradiční moučné placky (Marikľa); mouku prosejeme spolu s 3/4 sáčku prášku do pečiva na pracovní plochu. Přidáme špetku soli a přilijeme asi 1 dcl vody a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme vodu nebo mouku dle potřeby až nám vznikne hladké kompaktní těsto které se nelepí, ale není zároveň ani moc tuhé. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Z těsta pak vykrojíme kolečka o velikosti housky, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 10 – 15 min odpočívat. Odleželé kolečka opékáme na mírném ohni na suché pánvi asi 10 min z každé strany.
- Nyní si vyrobíme cibulové chutney; cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Zprudka orestujeme, přidáme med, osolíme a ještě pár sekund restujeme. Poté zalijeme asi 1,5 dcl vody, ztlumíme plamen a na mírném ohni za občasného míchání vaříme až je cibule měkká a voda se nám zcela vyredukuje. Jestli se voda zredukuje dříve než bude cibule hotová můžeme podlít jeste trochou vody. Po uvaření ochutnáme a případně ještě dochutíme solí podle potřeby.
- Připravíme domácí majonézu; do mísy si dáme dva žloutky, hořčici, citronovou šťávu a osolíme. Ruční metlou vše pořádně promícháme a za stálého šlehání postupně přiléváme olej až ho celý spotřebujeme. Výsledkem by měla být hustá majonéza kterou na konci můžeme ještě dochutit solí, pepřem a případně můžeme přidat nějakou bylinku – třeba pažitku.
- Kompletace burgeru: Upečenou placku rozřízneme napůl. Na spodní část placky navrstvíme nastrouhaný sýr. Přidáme cibulové chutney, maso a znovu posypeme sýrem. Takto připravený spodek placky dáme na pár sekund zapéct do trouby vyhřáté na vysokou teplotu. Vyndáme z trouby a přiklopíme vrškem placky který jsme natřeli domácí majonézou. Dobrou chuť!
Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně