REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

GYPSY BURGER od Pavla Berkyho

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

8.4. – Mezinárodní den Romů nám každoročně formou různých akcí připomíná romské kořeny a oslavuje celkově romskou kulturu. Pavel Berky, módní návrhář, který slaví úspěchy u nás i v zahraničí se za své kořeny nestydí, ba naopak. Ve své tvorbě je často promítá a propojuje s aktuálními trendy. Jeho druhou vášní je ale i vaření a to v letošním roce maličko převážilo i díky jeho účasti v soutěži MasterChef Česko, kde se zatím probojoval mezi nejlepších 12 finalistů. Pro letošní Mezinárodní den Romů si tedy Pavel přichystal jeho oblíbené propojení kultur. Tentokrát ale v kuchyni. Gypsy burger, jak nazval svůj recept, propojuje moderní gastronomii s tradiční romskou kuchyní. No posuďte sami!


Ingredience:
Počet porcí: 6-8 porcí, dle velikosti burgerů:
Maso:
500 gtelecího boku s kostí
2 polévkové lžícehořčičného semínka
1 polévkové lžícesladké červené papriky
1/2 polévkové lžícecelého černého pepře
sýr cheddar
olej
sůl
Tradiční moučné placky (Marikľa):
400 gpolohrubé mouky
prášek do pečiva
voda
sůl
Cibulové chutney:
4 ksčervené cibule
1 polévková lžícemedu
máslo
sůl
Domácí majonéza:
2 polévková lžíceplnotučné hořčice
2 polévková lžícecitronové šťávy
250 mlrostlinného oleje
2 ksvajec
pepř
sůl

Postup:
  1. Do hmoždíře nasypeme hořčičné semínko a kuličky pepře. Osolíme větší špetkou soli a rozdrtíme na sypkou směs kterou následně nasypeme na maso, přidáme olej, červenou papriku a ještě z každé strany osolíme.
  2. Směs pořádně vmasírujeme do masa a dáme péct do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Pečeme přibližně 2,5 až 3 hodiny. Maso by mělo být po celou dobu pečení zakryté.
  3. Po upečení maso vytáhneme z trouby a necháme chvíli vychladnout. Poté z masa odstraníme blány a obereme čisté maso které ještě nasekáme na menší kousky.
  4. Připravíme tradiční moučné placky (Marikľa); mouku prosejeme spolu s 3/4 sáčku prášku do pečiva na pracovní plochu. Přidáme špetku soli a přilijeme asi 1 dcl vody a začneme zpracovávat těsto. Postupně přidáváme vodu nebo mouku dle potřeby až nám vznikne hladké kompaktní těsto které se nelepí, ale není zároveň ani moc tuhé. Těsto rozválíme na tloušťku přibližně 1 cm. Z těsta pak vykrojíme kolečka o velikosti housky, přikryjeme utěrkou a necháme přibližně 10 – 15 min odpočívat. Odleželé kolečka opékáme na mírném ohni na suché pánvi asi 10 min z každé strany.
  5. Nyní si vyrobíme cibulové chutney; cibuli očistíme a nakrájíme na půlkolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Zprudka orestujeme, přidáme med, osolíme a ještě pár sekund restujeme. Poté zalijeme asi 1,5 dcl vody, ztlumíme plamen a na mírném ohni za občasného míchání vaříme až je cibule měkká a voda se nám zcela vyredukuje. Jestli se voda zredukuje dříve než bude cibule hotová můžeme podlít jeste trochou vody. Po uvaření ochutnáme a případně ještě dochutíme solí podle potřeby.
  6. Připravíme domácí majonézu; do mísy si dáme dva žloutky, hořčici, citronovou šťávu a osolíme. Ruční metlou vše pořádně promícháme a za stálého šlehání postupně přiléváme olej až ho celý spotřebujeme. Výsledkem by měla být hustá majonéza kterou na konci můžeme ještě dochutit solí, pepřem a případně můžeme přidat nějakou bylinku – třeba pažitku.
  7. Kompletace burgeru: Upečenou placku rozřízneme napůl. Na spodní část placky navrstvíme nastrouhaný sýr. Přidáme cibulové chutney, maso a znovu posypeme sýrem. Takto připravený spodek placky dáme na pár sekund zapéct do trouby vyhřáté na vysokou teplotu. Vyndáme z trouby a přiklopíme vrškem placky který jsme natřeli domácí majonézou. Dobrou chuť!
Doporučení:

Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy