REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Můj první recept je zároveň i tím zásadním, který mi možná změní život. Zajistil mi jako prvnímu soutěžícímu postup do finálové TOP 16 letošního MasterChef Česko 2020! Vy si ho nyní můžete vyzkoušet se mnou! Budu moc rád, když se mi s Vaší verzí pochlubíte! Fotky či videa mi můžete zasílat zprávou na sociální sítě, nebo mne jednoduše označte a já Vaše výtvory rád posdílím!


Ingredience:
Porce: 4
Kachna:
4 kskachní prsa
rozmarýn
tymián
pepř
sůl
Paštika:
200 gkachních jater
200 gkuřecích jater
100 gmásla
150 mlčerveného vína suchého
150 mlsmetany ke šlehání
50 mlmandlového likéru
1 ksstroužek česneku
1 kscibule
tymián
pepř
sůl
Omáčka:
150 mlkuřecího vývaru
150 mlčerveného vína
3 ksfíků
balsamico (podle chuti)
Griláše (cca 8 ks):
200 gmletých ořechů (dle chuti)
200 gcukru moučky
mleté ořechy na dozdobení
Bramborový fondant:
4 ksbrambor
50 gmáslo
300 mlvývar

Postup:

Příprava kachních prs:

  1. Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůži opékat.
  2. Opečeme do křupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže.
  3. Předěláme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6-8 min, podle velikosti prsa.
  4. Vyndáme a necháme odležet 10-15 minut.

Tip: Přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slejeme, aby byla pánev vždy suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže

Příprava brambor:

  1. Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme dozlatova.
  2. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca. 15 min do změknutí.

Příprava paštiky:

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme do sklovita cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha.
  2. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme.
  3. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.
  4. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby nebyla paštika měla hezkou narůžovělou barvu.

Příprava omáčky:

  1. Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření.
  2. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla.
  3. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé – můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Griliáš:

  1. V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme.
  2. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. Pozor, karamelová směs je horká.
  3. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladnuté plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Poznámka:

Recept k článku: Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy