REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Můj první recept je zároveň i tím zásadním, který mi možná změní život. Zajistil mi jako prvnímu soutěžícímu postup do finálové TOP 16 letošního MasterChef Česko 2020! Vy si ho nyní můžete vyzkoušet se mnou! Budu moc rád, když se mi s Vaší verzí pochlubíte! Fotky či videa mi můžete zasílat zprávou na sociální sítě, nebo mne jednoduše označte a já Vaše výtvory rád posdílím!


Ingredience:
Porce: 4
Kachna:
4 kskachní prsa
rozmarýn
tymián
pepř
sůl
Paštika:
200 gkachních jater
200 gkuřecích jater
100 gmásla
150 mlčerveného vína suchého
150 mlsmetany ke šlehání
50 mlmandlového likéru
1 ksstroužek česneku
1 kscibule
tymián
pepř
sůl
Omáčka:
150 mlkuřecího vývaru
150 mlčerveného vína
3 ksfíků
balsamico (podle chuti)
Griláše (cca 8 ks):
200 gmletých ořechů (dle chuti)
200 gcukru moučky
mleté ořechy na dozdobení
Bramborový fondant:
4 ksbrambor
50 gmáslo
300 mlvývar

Postup:

Příprava kachních prs:

  1. Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůži opékat.
  2. Opečeme do křupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže.
  3. Předěláme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6-8 min, podle velikosti prsa.
  4. Vyndáme a necháme odležet 10-15 minut.

Tip: Přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slejeme, aby byla pánev vždy suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže

Příprava brambor:

  1. Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme dozlatova.
  2. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca. 15 min do změknutí.

Příprava paštiky:

  1. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme do sklovita cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha.
  2. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme.
  3. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem.
  4. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby nebyla paštika měla hezkou narůžovělou barvu.

Příprava omáčky:

  1. Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření.
  2. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla.
  3. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé – můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Griliáš:

  1. V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme.
  2. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. Pozor, karamelová směs je horká.
  3. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladnuté plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.

Dobrou chuť!

Poznámka:

Recept k článku: Návrhář Pavel Berky uspěl i v kuchyni, bojuje v soutěži MasterChef Česko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy