Na pánvi opečená kachní prsa, dopečená v troubě, servírovaná přelitá omáčkou z výpeku, spolu se šťouchanými bramborami a restovanými fazolkami.
Ingredience:
4 ks | kachní prsa |
1 ks | červené cibule |
1 ks | bobkový list |
2-3 dl | červeného vína |
1 lžíce | sádla |
1-2 lžíce | cukru |
několik kuliček nového koření | |
hladká mouka | |
sůl | |
Na šťouchané brambory: | |
600 g | brambor |
100 g | slaniny |
1 hrst | nasekané petrželky |
1-2 ks | tředně velké cibule |
voda | |
sádlo | |
sůl | |
Na fazolky: | |
1 hrst | zelených fazolek |
100 g | slaniny |
1-2 ks | stoužky česneku |
výpek po kachně |
Postup:
S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet!
1. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo, zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat
2. Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky
3. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme, během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření, necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření
4. V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka, v případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky rozmíchané v troše studené vody
5. Nyní rozpálíme troubu na 180° C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor; na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla
6. Konečně přichází řada na kachnu; na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso zprudka opečeme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany, trvá to přibližně 5 minut
7. Opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby vyhřáté na 200 °C
8. Nyní je čas zaměřit se na fazolky; polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně, po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova
9. Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované, můžeme servírovat!
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Barbora Jollinka Charvátová
Kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou
Kachní rizoto