REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachní prsa s omáčkou z výpeku, šťouchanými brambory a fazolkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi opečená kachní prsa, dopečená v troubě, servírovaná přelitá omáčkou z výpeku, spolu se šťouchanými bramborami a restovanými fazolkami.


Ingredience:
4 kskachní prsa
1 ksčervené cibule
1 ksbobkový list
2-3 dlčerveného vína
1 lžícesádla
1-2 lžícecukru
několik kuliček nového koření
hladká mouka
sůl
Na šťouchané brambory:
600 gbrambor
100 gslaniny
1 hrstnasekané petrželky
1-2 kstředně velké cibule
voda
sádlo
sůl
Na fazolky:
1 hrstzelených fazolek
100 gslaniny
1-2 ksstoužky česneku
výpek po kachně

Postup:

S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet!
1. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo, zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat
2. Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky
3. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme, během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření, necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření
4. V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka, v případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky rozmíchané v troše studené vody
5. Nyní rozpálíme troubu na 180° C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor; na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla
6. Konečně přichází řada na kachnu; na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso zprudka opečeme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany, trvá to přibližně 5 minut
7. Opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby vyhřáté na 200 °C
8. Nyní je čas zaměřit se na fazolky; polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně, po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova
9. Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované, můžeme servírovat!

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy