REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachní prsa s omáčkou z výpeku, šťouchanými brambory a fazolkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi opečená kachní prsa, dopečená v troubě, servírovaná přelitá omáčkou z výpeku, spolu se šťouchanými bramborami a restovanými fazolkami.


Ingredience:
4 kskachní prsa
1 ksčervené cibule
1 ksbobkový list
2-3 dlčerveného vína
1 lžícesádla
1-2 lžícecukru
několik kuliček nového koření
hladká mouka
sůl
Na šťouchané brambory:
600 gbrambor
100 gslaniny
1 hrstnasekané petrželky
1-2 kstředně velké cibule
voda
sádlo
sůl
Na fazolky:
1 hrstzelených fazolek
100 gslaniny
1-2 ksstoužky česneku
výpek po kachně

Postup:

S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet!
1. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo, zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat
2. Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky
3. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme, během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření, necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření
4. V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka, v případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky rozmíchané v troše studené vody
5. Nyní rozpálíme troubu na 180° C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor; na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla
6. Konečně přichází řada na kachnu; na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso zprudka opečeme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany, trvá to přibližně 5 minut
7. Opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby vyhřáté na 200 °C
8. Nyní je čas zaměřit se na fazolky; polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně, po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova
9. Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované, můžeme servírovat!

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy