REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachní prsa s omáčkou z výpeku, šťouchanými brambory a fazolkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na pánvi opečená kachní prsa, dopečená v troubě, servírovaná přelitá omáčkou z výpeku, spolu se šťouchanými bramborami a restovanými fazolkami.


Ingredience:
4 kskachní prsa
1 ksčervené cibule
1 ksbobkový list
2-3 dlčerveného vína
1 lžícesádla
1-2 lžícecukru
několik kuliček nového koření
hladká mouka
sůl
Na šťouchané brambory:
600 gbrambor
100 gslaniny
1 hrstnasekané petrželky
1-2 kstředně velké cibule
voda
sádlo
sůl
Na fazolky:
1 hrstzelených fazolek
100 gslaniny
1-2 ksstoužky česneku
výpek po kachně

Postup:

S přípravou receptu začněte o něco dříve, aby byl čas nechat maso uležet!
1. Kachní prsa lehce osolíme a nařežeme kůži na mřížku, aby se maso později lépe propeklo, zalijeme červeným vínem, přidáme nové koření a bobkový list a necháme cca půl dne odpočívat
2. Dáme vařit brambory a čas potřebný k jejich změknutí využijeme k přípravě omáčky
3. Na lžíci sádla lehce orestujeme na větší proužky nebo kostky nakrájenou červenou cibuli, kterou zaprášíme jednou až dvěma lžícemi cukru (záleží na kyselosti vína, proto nejdříve ochutnejte) a lehce společně oglazujeme, během chvilky podlijeme vínem, v němž se marinovala kachna, a to včetně koření, necháme takto společně přibližně 15 minut vařit na velmi mírném ohni, aby omáčka získala chuť a aroma koření
4. V závěru z omáčky koření vybereme a rozmixujeme ji dohladka, v případě potřeby ještě můžeme naředit troškou vína či naopak přihustit malým množstvím mouky rozmíchané v troše studené vody
5. Nyní rozpálíme troubu na 180° C a vrátíme se k přípravě šťouchaných brambor; na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu, veškerý obsah pánve včetně tuku pak vmícháme do našťouchaných brambor spolu s hrstkou nasekané petrželky a uložíme do tepla
6. Konečně přichází řada na kachnu; na malém množství tuku (stačí opravdu nepatrně, neboť kachna je tučná sama o sobě) maso zprudka opečeme, vždy nejdříve pokládáme na kůži a tuto opékáme dozlatova, až pak na chvíli otočíme z druhé strany, trvá to přibližně 5 minut
7. Opečené maso dáme ještě na cca 3 minuty dojít do trouby vyhřáté na 200 °C
8. Nyní je čas zaměřit se na fazolky; polovinu slaniny nakrájíme na proužky, totéž uděláme i s česnekem a dáme do rozpáleného výpeku po kachně, po chvíli přidáme i hrst fazolek a vše společně orestujeme dozlatova
9. Šťouchané brambory jsou hotové, omáčka netrpělivě čeká, kachna na nás volá z trouby a fazolky jsou čerstvě orestované, můžeme servírovat!

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor receptu i fotografie: Barbora Jollinka Charvátová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy