Připravit si skvělou večeři a vyberete si kachní fine dining, recept připravený podle receptu Pavla Berkyho ve spolupráci se značkou Sheba.
Ingredience:
Počet porcí: 4 | |
Kachní prso: | |
2 ks | kachní prsa |
2 ks | stroužky česneku |
čerstvý rozmarýn | |
čerstvý tymián | |
pepř | |
sůl | |
Pyré z mrkve: | |
400 g | mrkve |
100 g | másla |
1 ks | pomeranč |
1 ks | citron |
pepř | |
sůl | |
Glazovaná mrkev: | |
300 g | mrkve |
50 g | másla |
50 ml | vinného octa |
1 lžíce | medu |
čerstvý rozmarýn | |
pepř | |
sůl |
Postup:
Kachní prso:
- Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte.
- Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte.
- Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve.
- Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat.
Oříškové máslo:
- Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo.
- Poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou.
Pyré z mrkve:
- Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy.
- Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve.
- Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně.
- Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat.
Glazovaná mrkev:
- Mrkev oloupejte a podélně překrojte.
- Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka.
- Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.