Tento recept je na párance s pečeným česnekem od návrháře a soutěžícího v MasterChef Česko, Pavla Berkyho. Jde o velmi dobrý, ale jednoduchý a levný recept. Lze použít jako přílohu například k masu.
Ingredience:
Porce: 4 | |
250 g | hladké mouky |
120 ml | vody |
2 polévkové lžíce | oleje |
1/2 polévkové lžíce | soli |
1 ks | celá hlava česneku |
Postup:
- Celou neoloupanou hlavu česneku dáme péct do trouby na 190 °C na přibližně 30 minut, nebo do změknutí. Po upečení vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.
- Z mouky, vody a soli uhněteme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme maličko více vody či mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci. Těsto musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce. Uhnětené těsto necháme 10-15 minut odpočinout. Mezitím dáme do velkého hrnce vařit vodu, kterou osolíme 1 lžící soli (voda by měla být pořádně slaná, jako moře).
- Vychladnutý česnek rozebereme na stroužky a z každého vytlačíme vnitřek do menší misky. Pořádně osolíme podle chuti a vymícháme česnekovou pastu.
- Odležené těsto rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu rukami vyválíme dlouhý válec, ze kterého páráme cca 10 cm dlouhé kusy přímo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když párance vyplavou na povrch, necháme je ještě chvilku povařit (cca 1 minutu). Poté cedníkem či sítem vybereme do mísy. Každou várku zalijeme lžící oleje a promastíme, aby se párance neslepily. Nakonec všechny párance smícháme s česnekovou pastou.
- Hotové párance můžete ozdobit a dochutit natrhanými bylinkami dle chuti. Výborně se k nim hodí např. petržel či kopr. Dobrou chuť!
Světoznámý československý návrhář Pavel Berky našel spojení mezi svými dvěma koníčky – módou a vařením. Právě ho můžete vidět na televizních obrazovkách v soutěži MasterChef Česko. Navrhl krásné lněné kuchyňské utěrky, které se vyznačují výbornou savostí, zástěru, ve které budete v kuchyni vypadat vždy dobře a designová prkénka na vaření. Na vše použil udržitelný, velmi praktický přírodní materiál – len. Celý článek zde: TIPY z dílny návrháře Pavla Berkyho do kuchyně