Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.


Grilovaná kachna s pěnou z Kasteel rouge v restauraci Bruxx

Bruxx je belgická brasserie s nezapomenutelnou atmosférou, kde vám naservírují křupavé hranolky, legendární vafle a čtyřikrát týdně čerstvé mušle. Její sous chef Oldřich Matoušek miluje francouzskou a belgickou kuchyni, kterými je inspirována i únorová specialita – grilovaná kachní prsa s levandulovým medem a citrónem, cappelletti plněné kachními játry a pěnou z piva Kasteel rouge. „Kachní prsa tu máme rádi, a tak jsem je na únorové menu zařadil. Pěna z Kasteel rouge pokrmu dodá pravou belgickou tečku,“ vysvětluje Oldřich Matoušek.

 

 

Hovězí žebro na černém pivu ve Vinohradském Parlamentu

Na českou gastronomii v moderním pojetí si zajděte do Vinohradského Parlamentu. Jeho šéfkuchař Jan Pípal sbíral kuchařské zkušenosti v Belgii, Ázerbájdžánu, Thajsku i Španělsku. Má rád hovězí žebra, a tak je zařadil v únoru jako svou specialitu. Těšit se tak můžete na dušená hovězí žebra v silné omáčce z černého piva s pikantními máslovými fazolemi a houbovou kroketou. „Přijďte zakousnout dokonale šťavnaté maso s výraznou chutí,“ zve Jan Pípal.

 

Asijská verze francouzské Bouillabaisse v Sia

Zajít do asijské restaurace Sia je opravdový zážitek. Mezinárodní tým kuchařů tu připravuje pokrmy ve třípatrové kuchyni přímo před hosty. Šéfkuchař Jiří Štift si asijskou kuchyni zamiloval na zaoceánské lodi Queen Elizabeth II. a už jí zůstal profesně věrný. Během února od něj můžete ochutnat asijskou verzi bouillabaisse z ryb a mořských plodů vařenou v clay potu s černou rýží. „Tento pokrm bude plný bylinek, exotického koření, citrónové trávy, mořských ryb a plodů,“ popisuje Jiří Štift.

 

Kachní stehno s pečenou čekankou v Bramborách

Brambory na Pankráci se zaměřují na bramborovou osvětu. Šéfkuchař Lukáš Soukup, který prošel michelinskými restauracemi v Londýně, na únor připravil konfitované kachní stehno s pekařskými brambory Jacky grenaille, pečenou čekankou se sušenou šunkou a lanýžovou omáčkou. „Rád nabízím neotřelé varianty chutí. Proto tradiční kachní stehno a netradiční čekanka, která je oblíbená třeba ve Francii,“ představuje svůj pokrm Lukáš Soukup.

 

Čokoládové kremrole s mučenkou i malinami u Cukráře Skály

Podniky Cukráře Skály přibližují nejsladší řemeslo na světě a nabízí špičkové zákusky s tradičními i zcela inovativními chutěmi i tvary. Pokud milujete kremrole, neměli byste návštěvu u Cukráře Skály v únoru vynechat. Čeká na vás čokoládová kremrole s krémy z mléčné čokolády s kokosem, mučenky a maliny. „Spojení mučenky a maliny mě baví díky pikantnosti. Čokoláda je zase výborným společníkem kokosu a celkově doplní a zjemní ovoce,“ vysvětluje Lukáš Skála.

 

Chlebíček z trhaného vepřového kolínka s jablky, křenem i zelím v Bistru Sisters

Bistro Sisters obnovuje zašlou slávu české studené kuchyně a denně nabízí čerstvé a řemeslně dokonalé chlebíčky a jednohubky. Manažerka Kateřina Čížková miluje vymýšlení nových chuťových kombinací, které ladí do posledního detailu. Pokud dostanete chuť na něco malého, nenechte si ujít chlebíček měsíce v podobě trhaného vepřového kolínka s jablečnou hořčicí, čerstvým křenem a pečeným zelím na bramborovém chlebu. „Tento únorový speciál je jako vystřižen z masopustních hodů, pro které jsou vepřové, jablka, křen a zelí typickými surovinami,“ vysvětluje Kateřina Čížková.

 

Ať už zajdete kamkoli, přejeme vám dobrou chuť.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Česnek ořešec

Doba růstu medvědího česneku pomalu končí, ovšem to nevadí! V přírodě můžeme narazit na další planě rostoucí česnek, jde o česnek ořešec – Allium scorodoprasum. Dříve se pěstoval jako zelenina na zahrádkách, dnes je skoro zapomenutý. Znali ho už staří Slované, Germáni, či Keltové. Je rozšířený v celé Evropě. Z česneku ořešce byl patrně vyšlechtěn klasický česnek kuchyňský.

číst dále ...

Závojenka podtrnka – opomíjená chutná jarní houba

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Smažáková pětka ve Vinohradském Parlamentu

Smažený sýr neboli smažák patří u Čechů mezi nejoblíbenější bezmasé pokrmy už desetiletí a v různých variantách se s ním setkáte jak v hospodách či restauracích, tak i asijských bistrech. S obalovaným eidamem nebo hermelínem se potkáte často, ale co takové blaťácké zlato, tvarůžky nebo čedar? Tyto a další méně známé podoby obalovaného smaženého sýra můžete ochutnat v posledním dubnovém týdnu ve Vinohradském Parlamentu.

číst dále ...

Mořské plody, jak je neznáte: ochutnejte to nejzajímavější z hlubin oceánu

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.