REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mezinárodní den prosecca je tady. Jak si ho vychutnat a kdy si ho lidé nejčastěji dávají?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.


Kde se vzalo, tu se vzalo prosecco. V naší kotlině stále oblíbenější šumivé víno se pozná tím, že se k jeho výrobě používají hrozny odrůdy Glera pěstované ve slunné Itálii. Stále častější touhu Čechů nechat si polechtat jazýček šumivým vínem můžeme přičíst nejen důmyslné chuti prosecca a lehké a svěží vůni, ale také stále populárnějším míchaným drinkům, jejichž je nedílnou součástí.

Jen málokdo si dokáže představit léto bez toho, aby si dal na prosluněné zahrádce Aperol Spritz. Tento osvěžující drink právě z prosecca, ovocného likéru Aperol a sody ozdobený plátky pomeranče patří neodmyslitelně k parným letním dnům. Dalším, zatím ne tak populárním, lahodným drinkem z prosecca je Bellini. Ten zaboduje zejména u těch se sladkým jazýčkem, jeho hlavní ingrediencí je totiž broskvový likér, broskvové pyré nebo džus a samozřejmě prosecco.

 

 

Sekt, šampaňské nebo prosecco?

Hlavní rozdíly se schovávají ve výrobě a oblasti, kde se hrozny pěstují. Sekty vznikají tak, že vinař vyrobí základní tiché víno a následně ho druhotně fermentuje v uzavřených nerezových tancích, naopak šampaňské druhotně fermentuje přímo v lahvích a víno označené jako šampaňské se může vyrábět pouze ve francouzské oblasti Champagne-Ardenne. Prosecco zas vzniká kvašením v tlakových nádobách, kdy získává své charakteristicky jemné bublinky.

 

Čaj o páté už nefrčí, prosecco po šesté je v kurzu

O tom, že Češi rozhodně nejsou jen národem pivařů, svědčí data společnosti Dáme jídlo. Podle nich si prosecco v Česku lidé oblíbili především od srpna a spotřeba roste až do prosince, kdy se slaví vánoční svátky a Silvestr. Během těchto měsíců se objednávky zvýší až o polovinu a tento trend byl zaznamenán tři roky po sobě. Naopak nejméně se pije od února do června, začátkem roku se držíme zkrátka.

Každým rokem se také chuť Čechů na prosecco zvyšuje, podle informací z Dáme marketu narostl počet objednávek mezi lety 2020 a 2021 o téměř dvojnásobek. Nejčastěji na prosecco přijde chuť po 18. hodině. „Na večer se vyřídí až 50 % všech objednávek prosecca. Od 12. do 18. hodiny si objednává 30 % lidí, před polednem objednává zhruba 15 % lidí,“ uvádí Mikolaj Komorowski, ředitel společnosti Dáme market. Skleničku nebo dvě, možná i tři si zákazníci nejraději dají o víkendu. To se objednávky navyšují nejvíce z celého týdne, ale sledovat můžeme i to, že se začíná pít už od čtvrtka a pokračuje se do neděle, kdy počet objednávek prosecca opět klesá. „Úspěch šumivých vín přikládáme jednak tomu, že Češi jsou zkrátka požitkáři a rádi si zpříjemní společné chvíle. Rovněž také hraje důležitou roli, že naši kurýři dováží prosecco čerstvě vychlazené a zákazníci si ho tak doma mohou rovnou vychutnat,“ vysvětluje Mikolaj Komorowski, ředitel společnosti Dáme market.

 

Bublinky nejvíce chutnají Středočechům

Prosecco perfektně ladí k těstovinám, rybám, salátům, pizze a drůbežímu masu, proto není divu, že 70 % jeho objednávek bylo vždy doprovázeno nějakou další pochoutkou. Zákazníci Dáme market mohou objednávat z široké nabídky nejrůznějších slaných i sladkých dobrot, v nabídce jsou rovněž čerstvé květiny nebo Aperol na přípravu osvěžujících drinků.

Že Češi nedají na kvalitu prosecca dopustit, vychází i z dalších dat společnosti Dáme jídlo. „Nejčastěji objednávaná značka v sekci šumivých vín je Bohemia, potom Mionetto, Bella Cuccina, Mucha a Marchesini,“ říká Mikolaj Komorowski, ředitel společnosti Dáme market. A který kraj si bubliny vychutnává nejčastěji? První příčku drží pevně v rukou Středočeši, kterým ale na paty dýchají obyvatelé Prahy, a třetí místo obsadil vínem známý Moravskoslezský kraj.

Společnost Dáme jídlo slaví mezinárodní den prosecca speciální slevou na vybrané druhy šumivých vín včetně výhodné akce na Bohemia sekt. Všechny druhy nápojů doručí během chvilky ledově vychlazené až ke dveřím zákazníků. Tak na zdraví!

 

Více informací naleznete na webových stránkách Dáme jídlo: https://www.damejidlo.cz/

 

O společnosti Dáme jídlo

Dáme jídlo je největší česká platforma, která partnerům z řad restaurací a obchodů přivádí zákazníky a pomáhá jim se správným komerčním nastavením a efektivností rozvozu. Společnost spolupracuje s téměř 6 000 partnery ve 170 obcích po celé České republice a svou pestrou nabídkou tak pokrývá přes 60 % tuzemské populace. Během denní špičky doručí více než 10 000 jídel a dalších položek za hodinu a toto číslo stále roste. Dáme jídlo je součástí Delivery Hero, celosvětově největšího hráče na trhu food delivery a quick commerce, který se v roce 2020 stal součástí klíčového evropského akciového indexu DAX, kam patří 30 nejvýznamnějších německých veřejně obchodovaných firem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Hrušky jako sladký symbol podzimu. Vychutnejte si je v lákavých receptech

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy