REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kadeřávek (kadeřavá kapusta)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někdy také nepřesně nazývaná zimní nebo kadeřavá kapusta je dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, u které se sklízejí mladé listy a stonky. Kadeřávek obsahuje draslík, železo, beta karoten, vutamín E a C. Příbuzná kadeřávku je kapusta, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea convar. Acephela

Kadeřávek je velmi otužilá plodina. Je to ideální zimní zelenina. Kromě otužilosti je také rezistentní proti běžným chorobám postihujícím jiné brukvivité rostliny. Kadeřávek patřil v lidské historii k velmi často pěstovaným druhům. Již staří Římané pěstovali několik typů kapusty podobných botanickému druhu Brassica oleracea, který roste na západním pobřeží Evropy.

V Anglii používané jméno keltského původu „kale“ je odvozeno od latinského slova „caulis“, kterým Římané popisovali kapustu. První záznam o výskytu kadeřávku v Americe pochází z roku 1669, ale předpokládá se, že byla dovezena již dříve.

Odrůdy kadeřávku jsou rozděleny do následujících skupi: pravé kadeřávky, sibiřské kadeřávky a odrůdy s tenčími listy, které jsou velmi oblíbené na jihu Spojených států amerických i v dalších teplých oblastech.

Kadeřávky dorůstají různých výšek od 30-40 cm u zakrslých odrůd, až do 90 cm u vysokých odrůd. Rozrůstají se až na 60 cm do šířky. Šlechtitelská novinka Jersey Kale dorůstá až do výšky 2,25 m. Její rovný stonek může být usušen a použit jako vycházková hůl, proto bývá někdy tato odrůda nazývána „vycházková hůl“.

Odrůhy kadeřávku (kadeřavé kapusty):

Sibiřské kadeřávky nebo také kuchyňská kudrnatá kapusta je odvozená od druhu Brassica napus convar. Pabularia. Tento druh kapusty je příbuzný s tuřínem nebo ředkví vodnicí. Není pěstován pro kořeny, ale pouze pro listy. Rostliny jsou velmi variabilní ve svém vzrůstu i barvě. Listy jsou široké a někdy po okraji zvlněné nebo nakadeřené. Listy sklízíme v době, kdy končí sklizeň pravých odrůd kadeřávku. Hungry Gap je pozdní odrůda, kterou sklízíme od poloviny do konce jara. Italská odrůda Laciniato má ploché listy hluboce členěné. Kadeřávky odrůdy Ragged Jack mají růžově skvrnité listy a růžové žílkování listů. Telené nebo červené listy odrůdy Red Russian mají vynikající chuť. Rychle rostoucí kapusty odrůdy True Siberian mají bílozelené listy s lehce zvlněným okrajem. Tyto odrůdy můžeme sklízet postupně v průběhu zimy.

Pravé kadeřávky (někdy nazývané skotské kadeřávky nebo skotská kapusta) mají tmavě zelené nebo zelenošedé listy s hustě zvlněným okrajem. Velmi odolná odrůda Darkibor má tmavě zelené kadeřavé listy. Pomalu rostoucí odrůda Dwarf Blue Curled Scotch (Dwarf Blue Curled Vates) má šedozelené listy, je velmi odolná a až po delší době pomalu vyhání do květu. Snadné je pěstování kompaktní a otužilé odrůdy Dwarf Green Curled, která je ideální zeleninou pro malé zahrádky a na větrná stanoviště. Odrůda Fribor je otužilá kapusta dorůstající výšky kolem 45 cm, která dozrává od konce podzimu až do konce zimy. Vynikající odrůda Pentland Brig je křížencem mezi kadeřávky s kadeřavými a rovnými listy. Sklízí se mladé lístky, části stonků a nerozvinuté květní základy. Odrůda Snowbor patří mezi tzv. miniaturní zeleninu …

Odrůdy s tenčími listy mají jemnější a tenčí listy než rostliny z předcházející skupiny. Odrůda Champion má tmavě zelené listy připomínající zelí. Kadeřávky odrůdy Georgia mají šedozelené listy s bílým žílkováním, které dobře snášejí chudé půdy i vysoké teploty. Hicrop Hybrid je nasládlá chutná odrůda, která také pomalu vytváří květy.

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) v kuchyni:

Listy dobře omyjeme a uvaříme je 8 minut ve 2,5 cm vody. Podáváme je polité máslem nebo bílou zálivkou. V některých částech Severní Ameriky je kadeřávek podáván společně s prasečím podbradkem a šťáva je vyjídána teplým kukuřičným chlebem. Můžeme ho smíchat se smetanou nebo dusit společně s cibulí, petželí, různým kořením a uzeným masem nebo šunkou. Před zmrazováním spaříme mladé výhonky na 1 minutu horkou vodou. Uložené v polyetylénovém sáčku vydrží listy kadeřávku v ledničce čerstvé 3 dny.

Kapustu (kadeřávek) lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew, www.nasevyziva.cz

Recepty s kadeřávkem:

Kadeřávek zapečený s pistáciemi Restovaný kadeřávek Dušený kadeřávek

Masové závitky z listů kadeřávku

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Velikonoční zajíček

Jedním ze symbolů Velikonoc je také zajíček. Najdeme ho už v bibli mezi stvořeními “maličkými na Zemi a moudřejšími nad mudrce”, kdy měl pravděpodobně symbolizovat chudé, skromné a pokorné. Křesťanství se k němu přesto stavělo s jistým odstupem pro jeho údajnou nadměrnou smyslnost a příslovečnou zaječí plodnost. Býval proto znázorňován jako bílý zajíc u nohou Panny Marie, což mělo symbolizovat vítězství čistoty nad tělesným pokušením. A to o sobě dávalo nejvíce vědět právě na jaře.

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Restaurace Styl&Interier čelí krizi přípravou obědů zdarma pro zdravotníky nemocnice Na Bulovce #jidloprobulovku

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

číst dále ...

Tradiční i originální recepty, které oceníte nejen o Velikonocích

Poslední roky se stalo velkým trendem hledat nové recepty na internetu. I když stále je mezi námi mnoho těch, kteří si libují v tištěných časopisech a rádi si vystřihují recepty, co je zaujmou. Podle čeho se rozhodujete, že si daný pokrm připravíte? Nejspíše podle fotky a použitých surovin. Jaký je další krok? Dojít na nákup a vybrat např. vejce, slaninu, pečivo, máslo, jogurt. To jsou ingredience, s nimiž v březnu pracuje web akademiekvality.cz, plný zajímavých receptů a tipů ohledně potravin. Odborníci vám tam také poradí, jak se zorientovat v ohromném množství potravin, abyste poznali, které z nich jsou opravdu kvalitní. Zárukou jsou mj. značky kvality (např. Klasa nebo Regionální potravina) nacházející se na obalech výrobků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy