REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kadeřávek (kadeřavá kapusta)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někdy také nepřesně nazývaná zimní nebo kadeřavá kapusta je dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, u které se sklízejí mladé listy a stonky. Kadeřávek obsahuje draslík, železo, beta karoten, vutamín E a C. Příbuzná kadeřávku je kapusta, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea convar. Acephela

Kadeřávek je velmi otužilá plodina. Je to ideální zimní zelenina. Kromě otužilosti je také rezistentní proti běžným chorobám postihujícím jiné brukvivité rostliny. Kadeřávek patřil v lidské historii k velmi často pěstovaným druhům. Již staří Římané pěstovali několik typů kapusty podobných botanickému druhu Brassica oleracea, který roste na západním pobřeží Evropy.

V Anglii používané jméno keltského původu „kale“ je odvozeno od latinského slova „caulis“, kterým Římané popisovali kapustu. První záznam o výskytu kadeřávku v Americe pochází z roku 1669, ale předpokládá se, že byla dovezena již dříve.

Odrůdy kadeřávku jsou rozděleny do následujících skupi: pravé kadeřávky, sibiřské kadeřávky a odrůdy s tenčími listy, které jsou velmi oblíbené na jihu Spojených států amerických i v dalších teplých oblastech.

Kadeřávky dorůstají různých výšek od 30-40 cm u zakrslých odrůd, až do 90 cm u vysokých odrůd. Rozrůstají se až na 60 cm do šířky. Šlechtitelská novinka Jersey Kale dorůstá až do výšky 2,25 m. Její rovný stonek může být usušen a použit jako vycházková hůl, proto bývá někdy tato odrůda nazývána „vycházková hůl“.

Odrůhy kadeřávku (kadeřavé kapusty):

Sibiřské kadeřávky nebo také kuchyňská kudrnatá kapusta je odvozená od druhu Brassica napus convar. Pabularia. Tento druh kapusty je příbuzný s tuřínem nebo ředkví vodnicí. Není pěstován pro kořeny, ale pouze pro listy. Rostliny jsou velmi variabilní ve svém vzrůstu i barvě. Listy jsou široké a někdy po okraji zvlněné nebo nakadeřené. Listy sklízíme v době, kdy končí sklizeň pravých odrůd kadeřávku. Hungry Gap je pozdní odrůda, kterou sklízíme od poloviny do konce jara. Italská odrůda Laciniato má ploché listy hluboce členěné. Kadeřávky odrůdy Ragged Jack mají růžově skvrnité listy a růžové žílkování listů. Telené nebo červené listy odrůdy Red Russian mají vynikající chuť. Rychle rostoucí kapusty odrůdy True Siberian mají bílozelené listy s lehce zvlněným okrajem. Tyto odrůdy můžeme sklízet postupně v průběhu zimy.

Pravé kadeřávky (někdy nazývané skotské kadeřávky nebo skotská kapusta) mají tmavě zelené nebo zelenošedé listy s hustě zvlněným okrajem. Velmi odolná odrůda Darkibor má tmavě zelené kadeřavé listy. Pomalu rostoucí odrůda Dwarf Blue Curled Scotch (Dwarf Blue Curled Vates) má šedozelené listy, je velmi odolná a až po delší době pomalu vyhání do květu. Snadné je pěstování kompaktní a otužilé odrůdy Dwarf Green Curled, která je ideální zeleninou pro malé zahrádky a na větrná stanoviště. Odrůda Fribor je otužilá kapusta dorůstající výšky kolem 45 cm, která dozrává od konce podzimu až do konce zimy. Vynikající odrůda Pentland Brig je křížencem mezi kadeřávky s kadeřavými a rovnými listy. Sklízí se mladé lístky, části stonků a nerozvinuté květní základy. Odrůda Snowbor patří mezi tzv. miniaturní zeleninu …

Odrůdy s tenčími listy mají jemnější a tenčí listy než rostliny z předcházející skupiny. Odrůda Champion má tmavě zelené listy připomínající zelí. Kadeřávky odrůdy Georgia mají šedozelené listy s bílým žílkováním, které dobře snášejí chudé půdy i vysoké teploty. Hicrop Hybrid je nasládlá chutná odrůda, která také pomalu vytváří květy.

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) v kuchyni:

Listy dobře omyjeme a uvaříme je 8 minut ve 2,5 cm vody. Podáváme je polité máslem nebo bílou zálivkou. V některých částech Severní Ameriky je kadeřávek podáván společně s prasečím podbradkem a šťáva je vyjídána teplým kukuřičným chlebem. Můžeme ho smíchat se smetanou nebo dusit společně s cibulí, petželí, různým kořením a uzeným masem nebo šunkou. Před zmrazováním spaříme mladé výhonky na 1 minutu horkou vodou. Uložené v polyetylénovém sáčku vydrží listy kadeřávku v ledničce čerstvé 3 dny.

Kapustu (kadeřávek) lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew, www.nasevyziva.cz

Recepty s kadeřávkem:

Kadeřávek zapečený s pistáciemi Restovaný kadeřávek Dušený kadeřávek

Masové závitky z listů kadeřávku

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy