REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kadeřávek (kadeřavá kapusta)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Někdy také nepřesně nazývaná zimní nebo kadeřavá kapusta je dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, u které se sklízejí mladé listy a stonky. Kadeřávek obsahuje draslík, železo, beta karoten, vutamín E a C. Příbuzná kadeřávku je kapusta, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Brassica oleracea convar. Acephela

Kadeřávek je velmi otužilá plodina. Je to ideální zimní zelenina. Kromě otužilosti je také rezistentní proti běžným chorobám postihujícím jiné brukvivité rostliny. Kadeřávek patřil v lidské historii k velmi často pěstovaným druhům. Již staří Římané pěstovali několik typů kapusty podobných botanickému druhu Brassica oleracea, který roste na západním pobřeží Evropy.

V Anglii používané jméno keltského původu „kale“ je odvozeno od latinského slova „caulis“, kterým Římané popisovali kapustu. První záznam o výskytu kadeřávku v Americe pochází z roku 1669, ale předpokládá se, že byla dovezena již dříve.

Odrůdy kadeřávku jsou rozděleny do následujících skupi: pravé kadeřávky, sibiřské kadeřávky a odrůdy s tenčími listy, které jsou velmi oblíbené na jihu Spojených států amerických i v dalších teplých oblastech.

Kadeřávky dorůstají různých výšek od 30-40 cm u zakrslých odrůd, až do 90 cm u vysokých odrůd. Rozrůstají se až na 60 cm do šířky. Šlechtitelská novinka Jersey Kale dorůstá až do výšky 2,25 m. Její rovný stonek může být usušen a použit jako vycházková hůl, proto bývá někdy tato odrůda nazývána „vycházková hůl“.

Odrůhy kadeřávku (kadeřavé kapusty):

Sibiřské kadeřávky nebo také kuchyňská kudrnatá kapusta je odvozená od druhu Brassica napus convar. Pabularia. Tento druh kapusty je příbuzný s tuřínem nebo ředkví vodnicí. Není pěstován pro kořeny, ale pouze pro listy. Rostliny jsou velmi variabilní ve svém vzrůstu i barvě. Listy jsou široké a někdy po okraji zvlněné nebo nakadeřené. Listy sklízíme v době, kdy končí sklizeň pravých odrůd kadeřávku. Hungry Gap je pozdní odrůda, kterou sklízíme od poloviny do konce jara. Italská odrůda Laciniato má ploché listy hluboce členěné. Kadeřávky odrůdy Ragged Jack mají růžově skvrnité listy a růžové žílkování listů. Telené nebo červené listy odrůdy Red Russian mají vynikající chuť. Rychle rostoucí kapusty odrůdy True Siberian mají bílozelené listy s lehce zvlněným okrajem. Tyto odrůdy můžeme sklízet postupně v průběhu zimy.

Pravé kadeřávky (někdy nazývané skotské kadeřávky nebo skotská kapusta) mají tmavě zelené nebo zelenošedé listy s hustě zvlněným okrajem. Velmi odolná odrůda Darkibor má tmavě zelené kadeřavé listy. Pomalu rostoucí odrůda Dwarf Blue Curled Scotch (Dwarf Blue Curled Vates) má šedozelené listy, je velmi odolná a až po delší době pomalu vyhání do květu. Snadné je pěstování kompaktní a otužilé odrůdy Dwarf Green Curled, která je ideální zeleninou pro malé zahrádky a na větrná stanoviště. Odrůda Fribor je otužilá kapusta dorůstající výšky kolem 45 cm, která dozrává od konce podzimu až do konce zimy. Vynikající odrůda Pentland Brig je křížencem mezi kadeřávky s kadeřavými a rovnými listy. Sklízí se mladé lístky, části stonků a nerozvinuté květní základy. Odrůda Snowbor patří mezi tzv. miniaturní zeleninu …

Odrůdy s tenčími listy mají jemnější a tenčí listy než rostliny z předcházející skupiny. Odrůda Champion má tmavě zelené listy připomínající zelí. Kadeřávky odrůdy Georgia mají šedozelené listy s bílým žílkováním, které dobře snášejí chudé půdy i vysoké teploty. Hicrop Hybrid je nasládlá chutná odrůda, která také pomalu vytváří květy.

Kadeřávek (kapusta kadeřavá) v kuchyni:

Listy dobře omyjeme a uvaříme je 8 minut ve 2,5 cm vody. Podáváme je polité máslem nebo bílou zálivkou. V některých částech Severní Ameriky je kadeřávek podáván společně s prasečím podbradkem a šťáva je vyjídána teplým kukuřičným chlebem. Můžeme ho smíchat se smetanou nebo dusit společně s cibulí, petželí, různým kořením a uzeným masem nebo šunkou. Před zmrazováním spaříme mladé výhonky na 1 minutu horkou vodou. Uložené v polyetylénovém sáčku vydrží listy kadeřávku v ledničce čerstvé 3 dny.

Kapustu (kadeřávek) lze používat i jako přílohu k masitým jídlům nebo jako součást dušených a zapékaných pokrmů. Dobře se snáší s masem, takže jí lze nastavovat mleté maso. Maso může také zcela nahradit, příkladem mohou být kapustové karbanátky. Kromě toho se z kapusty připravují pomazánky a polévky. Pořádná hustá kapustová polévka je tím nejlepším jídlem do mrazu.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew, www.nasevyziva.cz

Recepty s kadeřávkem:

Kadeřávek zapečený s pistáciemi Restovaný kadeřávek Dušený kadeřávek

Masové závitky z listů kadeřávku

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy