REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jam zelený

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vytrvalá poměrně náročná bylina s ovíjovou lodyhou, ze které se pojídají jedlé hlízy. Tyto sladké brambory obsahují hodně škrobu a draslíku, malé množství B vitamínů.


Encyklopedie zeleniny

Latinsky: Dioscorea alata

Jiný název: Sladké brambory, Nyame

Jam zelený pochází z východní Asie a v současné době se pěstuje v tropech celého světa jako jedna z nejzákladnějších plodin. Existuje stovky typů sladkých brambor.

Průměrná hmotnost hlíz se pohybuje v rozmezí 5-10 kg, ale jsou zaznamenány případy, kdy hlíza vážila až 62 kg.

Oloupané hlízy jamu je možné uvařit, rozmačkat na kaši, upéct nebo osmažit v oleji. V západní Africe se sladké brambory podobně jako maniok dávají do fufu a také do výživné polévky s kusy jamu, masa, ryb, další zeleniny a oleje. Chutný pokrm se také připravuje z kandovaného jamu, palmového oleje a pomerančové šťávy. Oloupané a nastrouhané hlízy je možné uvařit ve vodě se špetkou soli a potom je rozmíchat s máslem a opéct nebo grilovat dohněda. V Číně se podávají podušené lotosové květy naplněné rozmačkanými hlízami jamu a kořeny lotosu.

Další možnou úpravou je oloupat hlízy jamu, pokapat je olejem a asi 1 hodinu je péct při teplotě 180 °C podobně jako klasické brambory. Upečené hlízy servírujeme spolu se solí a máslem.

Jam má močopudné účinky a usnadňuje odkašlávání. Všechny druhy se musejí převařit, za studena totiž obsahují toxin dioscorin!

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy