REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva ústřičná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen v lese, ale i na pultech supermarketů dnes běžně nalézáme tuto chutnou houbu hlívu ústřičnou. Plodnice se začínají objevovat po prvním větším podzimním ochlazení. Vyrůstá ze dřeva listnatých stromů.


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Pleurotus ostreatus

Jedlá ……………. Výborný jedlý druh, nejlépe využitelný do směsí, polévek a salátů. Mladší plodnice jsou výborné opečené přírodně, obalované jako vídeňský řízek nebo v různých těstíčkách. Lahodnou chuť hlívy přirovnávají někteří gurmáni k telecímu masu.

Doba výskytu: říjen až březen

Roste hojně v trsech nebo střechovitě nad sebou na kmenech a pařezech listnáčů, zejména vrb, topolů, buků aj. Při mírné zimě ji nacházíme po celou zimu. Klobouka až 200 mm, v mládí sklenutý a dlouho na okraji podvinutý, později ploše rozprostřený, vějířovitý nebo polokruhovitý, barevně velmi proměnlivý, bělavý, šedý, šedomodrý, šedofialový, olivově hnědý až hnědočerný.

Lupeny tlusté, poměrně husté, bělavé, ve stáří našedlé, sbíhavé na třeň, kde jsou často spojeny. Třen krátký, postranní, silný, plný, na bázi chloupkatý. Dužnina je bělavá, v mládí měkká, později pružná, ve třeni až houževnatá, vůně příjemná houbová, chuť nasládlá, někdy mírně nakyslá.

Možná záměna:

Za jedlou hlívu dubovou – Pleurotus dryinus, ta má klobouk bílý, často věšený zbytky vela. Také za jedlý pařezník pozdní – Panellus serotinus, tan vytváří menší plodnice, lupeny jsou světle žluté, dužnina nažloutlá, klobouk zelenošedý, hnědý, žlutavě okrový.

Zajímavost:

Hlíva ústřičná je druh houby, který se dá uměle vypěstovat a běžně koupit v obchodech se zeleninou nebo marketech. Získala velkou oblibu podobně jako žampiony. Hlíva ústřičná má i léčebné účinky a na trhu jsou různé preparáty a kapsle. Diabetikum dlouhodobé užívání snižuje hladinu cukru v krvi, osvědčila se při léčbě lupenky, reguluje hladinu cholestorelu, pozitivní účinky na imunitní systém, extrakt z hlívy může zmenšovat některé nádory. Tradiční čínská a japonská medicína ji používala jako prostředek na prodloužení života.

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy