REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva ústřičná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen v lese, ale i na pultech supermarketů dnes běžně nalézáme tuto chutnou houbu hlívu ústřičnou. Plodnice se začínají objevovat po prvním větším podzimním ochlazení. Vyrůstá ze dřeva listnatých stromů.


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Pleurotus ostreatus

Jedlá ……………. Výborný jedlý druh, nejlépe využitelný do směsí, polévek a salátů. Mladší plodnice jsou výborné opečené přírodně, obalované jako vídeňský řízek nebo v různých těstíčkách. Lahodnou chuť hlívy přirovnávají někteří gurmáni k telecímu masu.

Doba výskytu: říjen až březen

Roste hojně v trsech nebo střechovitě nad sebou na kmenech a pařezech listnáčů, zejména vrb, topolů, buků aj. Při mírné zimě ji nacházíme po celou zimu. Klobouka až 200 mm, v mládí sklenutý a dlouho na okraji podvinutý, později ploše rozprostřený, vějířovitý nebo polokruhovitý, barevně velmi proměnlivý, bělavý, šedý, šedomodrý, šedofialový, olivově hnědý až hnědočerný.

Lupeny tlusté, poměrně husté, bělavé, ve stáří našedlé, sbíhavé na třeň, kde jsou často spojeny. Třen krátký, postranní, silný, plný, na bázi chloupkatý. Dužnina je bělavá, v mládí měkká, později pružná, ve třeni až houževnatá, vůně příjemná houbová, chuť nasládlá, někdy mírně nakyslá.

Možná záměna:

Za jedlou hlívu dubovou – Pleurotus dryinus, ta má klobouk bílý, často věšený zbytky vela. Také za jedlý pařezník pozdní – Panellus serotinus, tan vytváří menší plodnice, lupeny jsou světle žluté, dužnina nažloutlá, klobouk zelenošedý, hnědý, žlutavě okrový.

Zajímavost:

Hlíva ústřičná je druh houby, který se dá uměle vypěstovat a běžně koupit v obchodech se zeleninou nebo marketech. Získala velkou oblibu podobně jako žampiony. Hlíva ústřičná má i léčebné účinky a na trhu jsou různé preparáty a kapsle. Diabetikum dlouhodobé užívání snižuje hladinu cukru v krvi, osvědčila se při léčbě lupenky, reguluje hladinu cholestorelu, pozitivní účinky na imunitní systém, extrakt z hlívy může zmenšovat některé nádory. Tradiční čínská a japonská medicína ji používala jako prostředek na prodloužení života.

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy