REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva ústřičná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen v lese, ale i na pultech supermarketů dnes běžně nalézáme tuto chutnou houbu hlívu ústřičnou. Plodnice se začínají objevovat po prvním větším podzimním ochlazení. Vyrůstá ze dřeva listnatých stromů.


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Pleurotus ostreatus

Jedlá ……………. Výborný jedlý druh, nejlépe využitelný do směsí, polévek a salátů. Mladší plodnice jsou výborné opečené přírodně, obalované jako vídeňský řízek nebo v různých těstíčkách. Lahodnou chuť hlívy přirovnávají někteří gurmáni k telecímu masu.

Doba výskytu: říjen až březen

Roste hojně v trsech nebo střechovitě nad sebou na kmenech a pařezech listnáčů, zejména vrb, topolů, buků aj. Při mírné zimě ji nacházíme po celou zimu. Klobouka až 200 mm, v mládí sklenutý a dlouho na okraji podvinutý, později ploše rozprostřený, vějířovitý nebo polokruhovitý, barevně velmi proměnlivý, bělavý, šedý, šedomodrý, šedofialový, olivově hnědý až hnědočerný.

Lupeny tlusté, poměrně husté, bělavé, ve stáří našedlé, sbíhavé na třeň, kde jsou často spojeny. Třen krátký, postranní, silný, plný, na bázi chloupkatý. Dužnina je bělavá, v mládí měkká, později pružná, ve třeni až houževnatá, vůně příjemná houbová, chuť nasládlá, někdy mírně nakyslá.

Možná záměna:

Za jedlou hlívu dubovou – Pleurotus dryinus, ta má klobouk bílý, často věšený zbytky vela. Také za jedlý pařezník pozdní – Panellus serotinus, tan vytváří menší plodnice, lupeny jsou světle žluté, dužnina nažloutlá, klobouk zelenošedý, hnědý, žlutavě okrový.

Zajímavost:

Hlíva ústřičná je druh houby, který se dá uměle vypěstovat a běžně koupit v obchodech se zeleninou nebo marketech. Získala velkou oblibu podobně jako žampiony. Hlíva ústřičná má i léčebné účinky a na trhu jsou různé preparáty a kapsle. Diabetikum dlouhodobé užívání snižuje hladinu cukru v krvi, osvědčila se při léčbě lupenky, reguluje hladinu cholestorelu, pozitivní účinky na imunitní systém, extrakt z hlívy může zmenšovat některé nádory. Tradiční čínská a japonská medicína ji používala jako prostředek na prodloužení života.

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy