REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva ústřičná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejen v lese, ale i na pultech supermarketů dnes běžně nalézáme tuto chutnou houbu hlívu ústřičnou. Plodnice se začínají objevovat po prvním větším podzimním ochlazení. Vyrůstá ze dřeva listnatých stromů.


Atlas hub - houby lupenatéLatinsky: Pleurotus ostreatus

Jedlá ……………. Výborný jedlý druh, nejlépe využitelný do směsí, polévek a salátů. Mladší plodnice jsou výborné opečené přírodně, obalované jako vídeňský řízek nebo v různých těstíčkách. Lahodnou chuť hlívy přirovnávají někteří gurmáni k telecímu masu.

Doba výskytu: říjen až březen

Roste hojně v trsech nebo střechovitě nad sebou na kmenech a pařezech listnáčů, zejména vrb, topolů, buků aj. Při mírné zimě ji nacházíme po celou zimu. Klobouka až 200 mm, v mládí sklenutý a dlouho na okraji podvinutý, později ploše rozprostřený, vějířovitý nebo polokruhovitý, barevně velmi proměnlivý, bělavý, šedý, šedomodrý, šedofialový, olivově hnědý až hnědočerný.

Lupeny tlusté, poměrně husté, bělavé, ve stáří našedlé, sbíhavé na třeň, kde jsou často spojeny. Třen krátký, postranní, silný, plný, na bázi chloupkatý. Dužnina je bělavá, v mládí měkká, později pružná, ve třeni až houževnatá, vůně příjemná houbová, chuť nasládlá, někdy mírně nakyslá.

Možná záměna:

Za jedlou hlívu dubovou – Pleurotus dryinus, ta má klobouk bílý, často věšený zbytky vela. Také za jedlý pařezník pozdní – Panellus serotinus, tan vytváří menší plodnice, lupeny jsou světle žluté, dužnina nažloutlá, klobouk zelenošedý, hnědý, žlutavě okrový.

Zajímavost:

Hlíva ústřičná je druh houby, který se dá uměle vypěstovat a běžně koupit v obchodech se zeleninou nebo marketech. Získala velkou oblibu podobně jako žampiony. Hlíva ústřičná má i léčebné účinky a na trhu jsou různé preparáty a kapsle. Diabetikum dlouhodobé užívání snižuje hladinu cukru v krvi, osvědčila se při léčbě lupenky, reguluje hladinu cholestorelu, pozitivní účinky na imunitní systém, extrakt z hlívy může zmenšovat některé nádory. Tradiční čínská a japonská medicína ji používala jako prostředek na prodloužení života.

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Mladé maso překvapí a zpestří jarní menu

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Jak na domácí přípravu kávy

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy