REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Což takhle dát si brambory?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sklizeň raných brambor právě začala. V obchodě je nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Obsahují méně sušiny. Nejlépe chutnají, když jsou uvařené ve slupce na tzv. loupačku. Takto připravené brambory si ponechají více vitamínu, minerálních látek a živin. Z brambor se dají kouzlit ale i jiné recepty.


Milovníci klasických vařených brambor ve slupce musí jásat. Sezóna raných brambor je zde. K dostání jsou brambory vypěstované v České republice, které dozrály za našich klimatických podmínek. Kromě klasiky – másla, mléka a pažitky můžete v kuchyni k uvařené bramboře podávat třeba i rozmíchaný tvaroh s nasekanou bazalkou. Výbornou kombinací je i vařený chřest s holandskou omáčkou, kombinace, která je vyhledávanou delikatesou. Máte-li kvalitní ingredience, úspěch je zaručen.

 

 

Pokud jste obědvali, večeřeli nebo dokonce i snídali vařené brambory podle svých zaběhlých zvyklostí, určitě uvítáte změnu ve formě 3 nových receptů. Recepty se objeví po kliknutí na nadpis nebo obrázek!

 

Bramborová polévka s pestem z medvědího česneku

Rychlá polévka, která zažene hlad. Brambory mají totiž díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Tento recept se vám bude hodit, jak na přípravu večeře, tak i k obědu před hlavním chodem.

 

 

Cuketovo-bramborové placky

Placky, bramboráčky nebo lokše. Názvů pro bramborové lívance je mnoho, stejně jako receptů. Tenhle je zvláštní v tom, že základem je bramborová kaše. Pokud vám tedy zbyla třeba z předchozího dne, využijte ji do nového jídla.

 

 

Bramborové noky s meruňkami a mandlovo-skořicovou strouhankou

Brambory jsou v kuchyni opravdu univerzální. Lze je smažit, péct, vařit, odšťavnit apod., stejně tak je můžete připravit na slaný či sladký způsob. Nenechte se odradit dlouhým názvem receptu, příprava je totiž až překvapivě jednoduchá.

 

 

 

Další recepty, nejen na ranné brambory, najdete zde: Recepty jídel z webu ReceptyOnLine.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy