REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.


Ať už se rozhodnete udělat z kedlubny hlavní chod nebo ji využít třeba jako přílohu, nezapomínejte na to, že by měla být vždy čerstvá a kvalitní. Skvělé kedlubny seženete na ekologických farmách. Koupit si je však můžete i online přes farmářův e-shop. V obchodě bio zeleninu poznáte spolehlivě podle loga biolistu či biozebry. Právě toto označení vám zaručí, že během pěstování nebyla použita žádná chemie, umělé postřiky nebo průmyslová hnojiva.

Skvělá příloha: Kedlubnové hranolky – Milujete křupavé bramborové hranolky a hledáte k nim alternativu? Zkuste tentokrát proužky kedlubny, uvidíte, že nebudete litovat.

 

Kedlubnové karbanátky – Jednoduché a přitom delikátní! Připravte smažené kedlubny, které doplňte vařenými brambory a trochou tatarky.

 

Zapečené brambory s kedlubnou – Brambory, kedlubny a pórek nakrájený na plátky, ty pak vyskládané do zapékací misky, zapečené přelité ve smetaně rozšlehanými vejci a hojně posypané nastrouhaným sýrem.

 

Plněné kedlubny zeleninovou směsí se žampiony – V celku povařené kedlubny, přepůlené, servírované naplněné na pánvi orestovanou zeleninou směsí doplněnou o plátky žampionů.

 

Další skvělé recepty, nejen na kedlubny, najdete v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje

 

NAKUPUJTE SRDCEM, PODPOŘTE SVÉ OBLÍBENÉ PRODUCENTY

I když je kvůli stávající situaci nakupování značně omezené, vrátka na ekologických farmách a obchůdky lokálních prodejců zůstávají otevřené i nadále. Koupit si ty nejkvalitnější biopotraviny přímo z farmy tak není problém ani v této nelehké době.

Na ekologických farmách seženete prakticky vše, co potřebujete, od toho nejchutnějšího masa, přes čerstvé mléčné výrobky, až po vybrané bio delikatesy. Svým nákupem navíc podpoříte lokální ekonomiku a výlet na čerstvý vzduch prospěje i vám.

 

Nevíte, kam se ve svém okolí vydat?

Vyzkoušejte přehledné mapy producentů biopotravin www.kamprobio.cz nebo kde.lovime.bio. Můžete si v nich vyhledat nejbližšího prodejce, zjistit jakou má otevírací dobu, filtrovat dle sortimentu, dostupnosti a řady dalších parametrů.

 

Jde to i online

Některé farmy se snaží na poptávku reagovat co nejpružněji a nově nabízí také závoz svých produktů až k vašim dveřím. Na pár kliků si tak můžete objednat bio hovězí z Bílých Karpat nebo třeba zeleninu z Polabí, ať už bydlíte kdekoliv.

Alternativou je pak využití velkých online supermarketů s rozvážkovou službou. Ty často nabízí samostatnou sekci „Bio“, kde naleznete produkty, jak od desítek drobných producentů, tak i od velkých zavedených firem.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv variantu, věřte, že nakupovat bio má smysl!

 

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Více o BIO produktech zde: Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy