Brambory jsou v kuchyni opravdu univerzální. Lze je smažit, péct, vařit, odšťavnit apod., stejně tak je můžete připravit na slaný či sladký způsob. Nenechte se odradit dlouhým názvem receptu, příprava je totiž až překvapivě jednoduchá.
Ingredience:
500 g | uvařených brambor |
300 g | vypeckovaných meruněk |
150 g | polohrubé mouky |
1 lžíce | třtinového cukru |
2 ks | vejce |
Skořicová strouhanka: | |
2 vrchovaté lžíce | strouhanky |
2 lžíce | mandlí na plátky |
1 lžíce | másla |
1/2 lžičky | mleté skořice |
Postup:
- Celé brambory si předem uvařte ve slupce a ještě teplé je oloupejte.
- Nastrouhejte je na jemném struhadle. Přidejte zlehka prošlehaná vejce, mouku a opatrně prohnětejte v těsto. Mouky možná budete potřebovat o něco více, záleží na bramborách i velikosti vajec.
- Z hotového těsta tvarujte noky o velikosti cca 3 cm. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. V tento moment je okamžitě sbírejte z hladiny a servírujte na talíř (noky se vaří jen krátce, cca 1 minutu).
- Noky servírujte s meruňkami, které jste krátce orestovali na pánvi s cukrem a vše posypejte skořicovou strouhankou, případně moučkovým cukrem dle chuti.
Příprava skořicové strouhanky:
- Příprava skořicové strouhanky je snadná a vydrží minimálně několik dní. Máslo rozpusťte na pánvičce a přidejte strouhanku a skořici dle chuti. Krátce opražte, aby se strouhanka rozvoněla a zezlátla, opatrně ať ji ale nespálíte!
- Nakonec do strouhanky vmíchejte nasucho opražené mandlové lupínky a máte hotovo.
Recept k článku: Což takhle dát si brambory?