REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Češi zkouší držet Veganuary. Každý účastník pomůže ušetřit až tři zvířecí životy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidé po celém světě se vedle již celkem zažitého Suchého února v posledních letech hojně zapojují také do Veganuary. Jde o každoroční výzvu organizovanou britskou neziskovou organizací, která povzbuzuje lidi k tomu, aby se v měsíci lednu stravovali více rostlině. Obdoba této výzvy nyní dorazila i do Česka v podobě Veggie Challenge, za kterou u nás stojí organizace ProVeg Česko. V jiných zemích se přihlásilo již více než 400 000 osob. Každý účastník výzvy může během měsíce pomoci ušetřit až tři zvířecí životy a značné množství emisí CO2, vody a půdy.


„Veggie Challenge je 30denní výzva, která spotřebitelům a spotřebitelkám pomůže snížit spotřebu živočišných výrobků, a účinně jim pomáhá překonat nejčastější bariéry, které jim brání stravovat se více rostlinně, například seznámením s nejnovějšími rostlinnými produkty i doporučením ověřených receptů,” představuje Veggie Challenge manažerka kampaně Tereza Trávníčková.

Do výzvy se může kdokoliv zapojit jednoduchou registrací na https://veggiechallenge.cz. Každý účastník si pak vybere, zda bude jíst vegansky, vegetariánsky nebo jen na pár dní v týdnu zařadí bezmasé dny. Jakákoliv snaha se rozhodně počítá.

 

 

Pro zdraví, zvířata i životní prostředí

Správně sestavená a vyvážená veganská strava je nejen bezpečná, ale může též pomoci při prevenci či léčbě některých nemocí. Má vliv na redukci hmotnosti, cholesterolu, reguluje krevní tlak i hladinu cukru v krvi. „Častým mýtem je, že rostlinná strava nedokáže zabezpečit dostatek bílkovin a vitamínů. Pokud váš jídelníček bude zahrnovat hlavně zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné potraviny, ořechy či semínka a najdete rovnováhu mezi zdravým stravováním a občasným mlsáním, budete v pořádku,“ říká Tereza Trávníčková z ProVeg Česko.

Velkou motivací k zapojení mohou být i životy zvířat. Každý, kdo se rozhodne pro snížení konzumace (či úplné vyloučení) živočišných produktů, zejména masa, ale také mléčných výrobků a vajec, přispěje k menší poptávce po těchto produktech a následnému snížení zbytečného utrpení a umírání zvířat v budoucnosti. Pokud někdo během výzvy přejde z běžné stravy na 30 dní na čistě veganskou, ušetří přibližně tři životy suchozemských zvířat.

Průmyslová živočišná výroba je zodpovědná za nejméně 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů a způsobuje významnou degradaci životního prostředí od ztráty biodiverzity až po odlesňování. Přechod na rostlinnou stravu je tak spolu s omezováním plýtvání jídlem jedním z nejefektivnějších způsobů, jak zmírnit svůj dopad na klima. „Živočišná výroba je také klíčovým hráčem ve zvyšování spotřeby vody. Rostliny potřebují vodu ke svému růstu a produkce masa vyžaduje, aby zvířata nejdříve snědla velké množství rostlin. Pokud se zapojíte do Veggie Challenge, po dobu 30 dnů na rostlinné stravě můžete potenciálně ušetřit až 39 000 litrů vody,“ popisuje manažerka kampaně Tereza Trávníčková.

 

Pomoc, recepty i motivace

Je všeobecně známé, že ve dvou a více se to lépe táhne. Jinak tomu není samozřejmě ani v případu Veggie Challenge. Každý, kdo se zapojí, najde potřebnou dávku motivace na webu a také v moderované facebookové skupině a získá přístup ke 100 lahodným receptům. K dispozici je také osobní koučka, která ráda pomůže, když si někdo nebude s něčím vědět rady. Kromě toho všechny účastníky pravidelně zásobuje také newslettery plnými užitečných tipů a receptů, se kterými bude dodržení výzvy ještě snadnější. Přihlásit se lze kdykoliv až do konce ledna, výzva pak běží od dne přihlášení po dobu dalších 30 dnů.

 

Více informací a přihlašovací formulář najdete zde: https://veggiechallenge.cz.

 

Recepty k článku (stačí kliknout na název receptu!):

 

O ProVeg

ProVeg International je organizace zvyšující povědomí o potravinách, která pracuje na transformaci globálního potravinového systému nahrazením živočišných produktů rostlinnými a kultivovanými alternativami. ProVeg spolupracuje s rozhodovacími orgány, společnostmi, investory, médii a širokou veřejností, aby pomohla světu přejít na společnost a ekonomiku, které jsou méně závislé na živočišném zemědělství a udržitelnější pro všechny lidi, zvířata a naši planetu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

PŘÍBĚH REGIONÁLNÍ POTRAVINY: Chtěl zužitkovat vše, co se urodí. Vznikla delikatesa ze slámového vína, která nemá obdoby

Nechtěl vyrábět vína ve velkém. A tak se dnes již třiasedmdesátiletý Oldřich Drápal zaměřil na slámové víno. Díky téměř 20 letům poctivé práce se řadí k jednomu z největších producentů slámového vína u nás. Vyrobí přibližně 30 tisíc lahví ročně. Porotce soutěže Regionální potravina ovšem okouzlil svým naprosto jedinečným produktem – rosolem Slamáčkem, jehož základem je slámové víno odrůdy Pálava. Ocenění Regionální potravina získal v roce 2021.

číst dále ...

Orientujete se v pivních stylech?

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

číst dále ...

Prémiový sekt Louis Girardot brut 2015 je opět vítězem Salonu vín České republiky v kategorii sektů

Odborná porota se už po dvaadvacáté sešla, aby vybrala stovku nejlepších moravských a českých vín. Salon vín – národní soutěž vín je výkladní skříní tuzemského vinařství. Prestižní ocenění zlatými a stříbrnými medailemi jsou nezpochybnitelnou garancí kvality a titul Šampiona je nejvyšší dosažitelnou metou pro víno v České republice. O výsledcích je rozhodnuto a vybraná vína budou celý rok 2022 k ochutnání v expozici Salonu vín ve Valticích. Kategorii šumivých vín opět ovládl loňský Šampion Louis Girardot brut 2015, nejušlechtilejší sekt z produkce společnosti BOHEMIA SEKT.

číst dále ...

Nastartujte své libido s afrodiziaky

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

číst dále ...

Svačinky připravené do pěti minut

Důležitou součástí každého dne jsou svačiny. V rámci dětského jídelníčku jsou samozřejmostí, ale stejnou důležitost by měly mít i v tom „dospěláckém“. Vyvážená svačina prospěje nejen tělu, ale i mysli. Výmluvy o nedostatku času nebereme. Přinášíme proto několik chutných a časově nenáročných receptů na svačinky, které rozjasní váš den a prospějí tělu i na duchu.

číst dále ...

Papírové tašky bez špatného svědomí. Košík je dokáže rozvláknit a vyrobit z nich kompostovatelné a recyklovatelné obaly….

Velké množství papírových tašek, ve kterých se vozí potraviny objednané po internetu, dlouhodobě trápí jak zákazníky, tak samotné online supermarkety. Košík.cz nyní přichází s revoluční myšlenkou, která z problému dělá naopak výhodu. Z každé tašky, kterou vybere od zákazníka, udělá Cirkutašky se sedmi životy. Ve spolupráci s finskou společností Huhtamaki začne své papírové tašky spolu s ostatním odpadem ze skladu ekologicky přetvářet pomocí v Česku unikátní technologie rozvláknění, která neničí papírové vlákno. Vše, co z tašek vznikne, tak bude nadále recyklovatelné a kompostovatelné. Jako první Košík představí obaly na vlastní vajíčka z volného chovu z mobilních kurníků pod značkou Authentic.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy