REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Veselé Velikonoce… A dobrou chuť!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Brzy jsou tu Velikonoce, se kterými se pojí pomlázky, koledování, řehtačky, barevná vajíčka… A také spousta skvělého jídla! Dáme vám tipy, jak si letos velikonoční svátky doslova vychutnat.


Jaro patří barvám – a to i v kuchyni!

Velikonoce jsou důležitým křesťanským svátkem, zároveň však také připomínají oslavy začátku jara. Po dlouhém zimním období přichází na pulty obchodů čerstvé ovoce, zelenina i bylinky a máte tak možnost připravit pestrobarevná jídla, která jsou nejen chutná, ale také přitahují pozornost svým lákavým vzhledem. Pusťte proto do své kuchyně nejrůznější odstíny a chutě…

 

SALÁT Z ŘEDKVIČEK

Jak na to: Vyzkoušejte salát s plátky ředkviček, křehkými listy špenátu, čtvrtkou jablka rozkrájenou na plátky, drcenými vlašskými ořechy a kostičkami sýru feta nebo kozího sýru, ochucené extra panenským olivovým olejem a spoustou pepře!

 

Na zelený čtvrtek…

Dle tradice se čtvrtek, který předchází Velikonocům, označuje jako „Zelený čtvrtek“ a podle toho se řídí také pokrmy, jež by se měly v tento den dostat na jídelní stůl. Podle zvyku v nich bývalo vždy něco zeleného, proto se připravují z mladých kopřiv či špenátu, zdobí se petrželkou, pažitkou, pórkem… K Zelnému čtvrtku patřily také luštěniny, například hrášek, ale též preclíky, pletence či škvarkové placky.

 

Tipy na velikonoční recepty (celé podrobné recepty objeví se po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):

 

 

 

Dejte si velikonoční roládu na různé způsoby!

Zatímco na Velký pátek naši předci drželi půst, k Bílé sobotě patřila tradiční velikonoční nádivka, takzvaná „hlavička“ a mazance. A v neděli začaly ty pravé hody! Chcete-li svůj velikonoční stůl vyšperkovat, můžete vyzkoušet také velikonoční rolády na různé způsoby…

 

 

 

Velikonočně prostřený stůl

Kulisy festivalu velikonočních jídel budou dokonalé, když jim dekoracemi vdechnete atmosféru jara. Nejprve zvolte jednobarevný ubrus – může být v bílé, ale také v zelené, žluté či oranžové. Vytvoříte tak dokonalý podklad pro paletu barevných květin, poupat či „kočiček“ ukrytých ve vázách. Ty lze ještě ověsit barevnými vajíčky. A nezapomeňte na klasické osení v barevném květináči, do kterého se dají zapíchat velikonoční dekorace. Čiré sklo a talíře v odstínech jara doplní váš stůl a budou ladit se všemi dobrotami, které na něj naskládáte…

 

Co s vykoledovanými vajíčky?

Jak velí zvyky, Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajíček. Ta mají symbolizovat nový život a znovuzrození. Šikovní koledníci si mohou domů donést opravdu pořádnou kupu pestrobarevných úlovků, které se jim díky pomlázce podařilo ukořistit. Jenže co s přebytkem výslužky? Z vajec na tvrdo si můžete připravit například pomazánku, použít je do sendviče, rolády, vytvořit plněná vejce, anebo je nakrájet na kostičky a přidat do salátu…

 

INSALATA RUSSA

Insalata russa, v překladu Ruský salát (obdoba našeho vlašského salátu) je i přes své jméno původem francouzské jídlo. Majonézu si můžete snadno připravit doma nebo použít kupovanou.

Co budete potřebovat: 100 g hrášku, 100 g zelených fazolek, 5 růžiček květáku, 3 brambory, 3 mrkve, majonéza, uvařená řepa nakrájená na kostičky, 3 kyselé okurky nakrájené na kostičky, lžíce kapar, vejce natvrdo na kostičky, nakládané sardelky (volitelné)

Jak na to: Zeleninu nakrájejte na kostičky a každou zvlášť uvařte. Všechny suroviny smíchejte, ochuťte majonézou a nechte několik hodin v lednici. Pokud chcete použít domácí majonézu, postupujte takto: jedno vejce pokojové teploty našlehejte spolu s mletým hořčičným semínkem, přidejte postupně 100 ml extra panenského olivového oleje smíchaného se 100 ml rostlinného oleje. Osolte, přidejte lžíci citronové šťávy a nechte v lednici odpočinout.

 

Inspirace z Itálie: Vyrazte na piknik!

Každý národ si nese své vlastní zvyky – a to platí i o Velikonocích! Pojďte nahlédnout například do slunné Itálie… K velikonočním svátkům zde neodmyslitelně patří rodinný výlet na venkov o Velikonočním pondělí, tzv. Pasquetta. Ten den je v ulicích místo vůně kávy a croissantů vzduch všude kolem prosycen vůní smaženého. Na Velikonoční pondělí totiž tradice velí jasně: naložit do kufru auta co nejvíc smaženého, mastného a těžkého jídla, které rodinné kuchařky obsahují, přidat kilogramy masa na grilování a vyrazit k cíli – jezeru, louce, lesu… I tady má každá rodina svoje tradiční místo. Zde se všichni věnují pikniku. Co takhle se inspirovat a odpoledne po koledování také vyrazit na malý rodinný výlet? Do piknikového košíku si můžete přibalit třeba tradiční italský velikonoční koláč…

 

 

Další skvělé recepty naleznete u nás na webu ReceptyOnLine.cz nebo také na www.laformaggeria.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy