Brzy jsou tu Velikonoce, se kterými se pojí pomlázky, koledování, řehtačky, barevná vajíčka… A také spousta skvělého jídla! Dáme vám tipy, jak si letos velikonoční svátky doslova vychutnat.
Jaro patří barvám – a to i v kuchyni!
Velikonoce jsou důležitým křesťanským svátkem, zároveň však také připomínají oslavy začátku jara. Po dlouhém zimním období přichází na pulty obchodů čerstvé ovoce, zelenina i bylinky a máte tak možnost připravit pestrobarevná jídla, která jsou nejen chutná, ale také přitahují pozornost svým lákavým vzhledem. Pusťte proto do své kuchyně nejrůznější odstíny a chutě…
SALÁT Z ŘEDKVIČEK
Jak na to: Vyzkoušejte salát s plátky ředkviček, křehkými listy špenátu, čtvrtkou jablka rozkrájenou na plátky, drcenými vlašskými ořechy a kostičkami sýru feta nebo kozího sýru, ochucené extra panenským olivovým olejem a spoustou pepře!
Na zelený čtvrtek…
Dle tradice se čtvrtek, který předchází Velikonocům, označuje jako „Zelený čtvrtek“ a podle toho se řídí také pokrmy, jež by se měly v tento den dostat na jídelní stůl. Podle zvyku v nich bývalo vždy něco zeleného, proto se připravují z mladých kopřiv či špenátu, zdobí se petrželkou, pažitkou, pórkem… K Zelnému čtvrtku patřily také luštěniny, například hrášek, ale též preclíky, pletence či škvarkové placky.
Tipy na velikonoční recepty (celé podrobné recepty objeví se po kliknutí na jejich název nebo fotografii!):
Dejte si velikonoční roládu na různé způsoby!
Zatímco na Velký pátek naši předci drželi půst, k Bílé sobotě patřila tradiční velikonoční nádivka, takzvaná „hlavička“ a mazance. A v neděli začaly ty pravé hody! Chcete-li svůj velikonoční stůl vyšperkovat, můžete vyzkoušet také velikonoční rolády na různé způsoby…
Velikonočně prostřený stůl
Kulisy festivalu velikonočních jídel budou dokonalé, když jim dekoracemi vdechnete atmosféru jara. Nejprve zvolte jednobarevný ubrus – může být v bílé, ale také v zelené, žluté či oranžové. Vytvoříte tak dokonalý podklad pro paletu barevných květin, poupat či „kočiček“ ukrytých ve vázách. Ty lze ještě ověsit barevnými vajíčky. A nezapomeňte na klasické osení v barevném květináči, do kterého se dají zapíchat velikonoční dekorace. Čiré sklo a talíře v odstínech jara doplní váš stůl a budou ladit se všemi dobrotami, které na něj naskládáte…
Co s vykoledovanými vajíčky?
Jak velí zvyky, Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajíček. Ta mají symbolizovat nový život a znovuzrození. Šikovní koledníci si mohou domů donést opravdu pořádnou kupu pestrobarevných úlovků, které se jim díky pomlázce podařilo ukořistit. Jenže co s přebytkem výslužky? Z vajec na tvrdo si můžete připravit například pomazánku, použít je do sendviče, rolády, vytvořit plněná vejce, anebo je nakrájet na kostičky a přidat do salátu…
INSALATA RUSSA
Insalata russa, v překladu Ruský salát (obdoba našeho vlašského salátu) je i přes své jméno původem francouzské jídlo. Majonézu si můžete snadno připravit doma nebo použít kupovanou.
Co budete potřebovat: 100 g hrášku, 100 g zelených fazolek, 5 růžiček květáku, 3 brambory, 3 mrkve, majonéza, uvařená řepa nakrájená na kostičky, 3 kyselé okurky nakrájené na kostičky, lžíce kapar, vejce natvrdo na kostičky, nakládané sardelky (volitelné)
Jak na to: Zeleninu nakrájejte na kostičky a každou zvlášť uvařte. Všechny suroviny smíchejte, ochuťte majonézou a nechte několik hodin v lednici. Pokud chcete použít domácí majonézu, postupujte takto: jedno vejce pokojové teploty našlehejte spolu s mletým hořčičným semínkem, přidejte postupně 100 ml extra panenského olivového oleje smíchaného se 100 ml rostlinného oleje. Osolte, přidejte lžíci citronové šťávy a nechte v lednici odpočinout.
Inspirace z Itálie: Vyrazte na piknik!
Každý národ si nese své vlastní zvyky – a to platí i o Velikonocích! Pojďte nahlédnout například do slunné Itálie… K velikonočním svátkům zde neodmyslitelně patří rodinný výlet na venkov o Velikonočním pondělí, tzv. Pasquetta. Ten den je v ulicích místo vůně kávy a croissantů vzduch všude kolem prosycen vůní smaženého. Na Velikonoční pondělí totiž tradice velí jasně: naložit do kufru auta co nejvíc smaženého, mastného a těžkého jídla, které rodinné kuchařky obsahují, přidat kilogramy masa na grilování a vyrazit k cíli – jezeru, louce, lesu… I tady má každá rodina svoje tradiční místo. Zde se všichni věnují pikniku. Co takhle se inspirovat a odpoledne po koledování také vyrazit na malý rodinný výlet? Do piknikového košíku si můžete přibalit třeba tradiční italský velikonoční koláč…
Další skvělé recepty naleznete u nás na webu ReceptyOnLine.cz nebo také na www.laformaggeria.com.