V zapékací misce v několika vrstvách zapečený slaný koláč naplněný směsí ze sýra, riccoty, špenátu, vajíček, cibule, česneku, bylinek, koření…
Ingredience:
Na těsto: | |
300 g | hladké mouky |
extra panenský olivový olej | |
voda | |
sůl | |
Na náplň: | |
1 kg | špenátu nebo mangoldu |
300 g | ricotty |
200 g | sýru Gran Moravia |
50 g | másla |
8 ks | vajec |
1 ks | stroužek česneku |
1 ks | cibule |
2 lžíce | čerstvé smetany na vaření |
extra panenský olivový olej | |
majoránka | |
petrželka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Mouku nasypte na vál, osolte, přidejte olivový olej a za postupného přidávání vody začněte vypracovávat těsto. Jakmile je těsto kompaktní a hladké, rozdělte ho na 6 kousků a nechte asi hodinu odpočinout.
- Mezitím očistěte špenát nebo mangold, nakrájejte na proužky a uvařte v páře. Vyždímejte z něho vodu, přidejte hrst nastrouhaného sýru Gran Moravia, sůl, pár lístků majoránky a dobře promíchejte.
- Na pánvi orestujte najemno nakrájenou cibuli spolu s česnekem a petrželkou. V míse vyšlehejte 3 vejce, přidejte lžíci nastrouhaného sýru Gran Moravia, špenát, ricottu, smetanu, cibuli s česnekem a petrželkou. Vše dobře promíchejte.
- Pečící formu vytřete olejem a vyložte ji prvním kusem těsta vyváleným na plát. Těsto také potřete olejem a položte na něj druhy plát těsta. Opakujte ještě s jedním plátem těsta. Na třetí plát těsta naneste náplň, udělejte v ní pět důlků, vložte do nich hoblinku másla, a pak do nich vyklepněte zbývající vejce tak, abyste nepoškodili žloutek. Posypte zbývajícím nastrouhaným sýrem, osolte, opepřete. Na náplň postupně položte zbývající tři pláty těsta, které vždy opět potřete olejem.
- Přečnívající části těsta překlopte ke středu koláče. Koláč potřete olejem a propíchejte na několika místech vidličkou, aby se při pečení těsto nenafouklo a neprasklo.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 1 hodinu.
Recept k článku: Veselé Velikonoce… A dobrou chuť!
Poznámka:Zdroj: www.laformaggeria.com