REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ulítáváte na zmrzlině a nanucích? V pořádku, ale čtěte etikety!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je za dveřmi a s ním i začátek zmrzlinové sezóny. Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor? Jaký jste typ? Smetanový nebo spíš ovocný?


Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Díky tomu, že to není podmíněno legislativně, mrazák v obchodě vám nabídne převážnou většinu těch, kde je spíše rostlinný tuk (kokosový a palmový) jako levná náhražka.

 

 

Proč zmrzliny a nanuky neobsahují to, co by měly?

Smetana je jako základní surovina v případě zmrzlin se smetanovým základem pro některé výrobce drahou položkou. “Proto ji výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť, ani vůni. A nahrazuje tzv.základní surovinu, aby výrobce ušetřil. Díky ´naředění´ základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme ´vylepšit´. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,”  říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

 

Na co si dát u zmrzlin a nanuků pozor?

U ovocných zmrzlin se zas až tak bát nemusíte. Zklamáním může být to, že nejíte to, na co jste zrovna měli chuť. Při výrobě těchto zmrzlin se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Pokud však ovocné zmrzliny obsahují více vody, jsou “vyztužené” gumou nebo želatinou. Sledujte proto především podíl ovoce v produktu.

Pozor si dejte hlavně  u těch smetanových! “Tam jde hlavně to, jak moc jsou mražené krémy ´naředěny´ vodou a následně ´vyztuženy´ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držely pohromadě,” podotýká Střítecká. “Může to být např.  E401 alginan sodný, E 476 polyglycerolpolygliricinoleát (oba jsou podle kritérií projektu FÉR potravina na 3. stupni škodlivosti ve škále 0-6),” dodává.

 

Jak poznáte, že je zmrzlina nešizená?

Podívejte se na hodnocení zmrzlin v databázi FÉR potravina – ty zmrzliny a nanuky, které mají nad 20 bodů, jsou FÉR a nešizené. Ty, které mají méně (nebo dokonce mínus), zkuste raději nahradit něčím jiným! Jak vidíte, zdaleka tam nejsou všechny zmrzliny – a to je hlavní důvod, proč je neziskovka nyní na HITHITu – vybírá peníze na ztrojnásobení stávající databáze potravin a na zlepšení funkcí v aplikaci FÉR potravina. “Peníze potřebujeme na to, abychom mohli pokrýt alespoň 80 % trhu s potravinami v Čechách a pomoci tak běžnému spotřebiteli vyznat se ve složení potravin,” vysvětluje Hana Střítecká, která s FÉR potravinou vystupuje např. v televizním pořadu Černé ovce nebo v internetovém pořadu A DOST!.

 

 

Zastavit gumu a škrob v potravinách můžeme hlavně tak, že se budeme vzdělávat a nebudeme šizené potraviny kupovat. Podpořit FÉR potravinu můžete na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz do konce května.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

PF 2020 od nás z redakce vaší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz

A máme tu další rok za námi. Pro web ReceptyOnLine.cz byl poměrně úspěšný a doufáme, že stejně úspěšný bude i rok 2020 a to nejen pro nás, z redakce, ale i pro vás, naše milé a věrné čtenáře! Tímto vás všechny moc a moc zdravíme a těšíme se na další rok plný skvělých receptů, které pro vás vyzkoušíme, uvaříme, upečeme nebo třeba v šejkru namícháme a pak je zveřejníme, aby jste i vy měli další inspiraci od nás do vašich, jistě provoněných, kuchyní.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Není farmář jako farmář o marketingovém triku na obalech potravin

Farmářský, bio, maminčin, domácí… Tolik různých nápisů se objevuje na obalech potravin. Dokážeme si ale představit, co se za nimi skrývá? Ne všechny jsou oficiálně stanovené zákonem a můžeme tak lehce nalítnout lacinému triku prodejcovu. Čtěte a dozvíte se, na co si dát pozor při příští návštěvě obchodu.

číst dále ...

Šumivá vína Codorníu sklízejí světové úspěchy

Prémiová šumivá vína vinařství Codorníu si z uznávané světové vinařské soutěže Effervescents du Monde 2019 odvezla úspěchy. Jedno z vín této značky bylo dokonce vyhlášeno mezi deseti nejlepšími šumivými víny na světě. Tři vína Codorníu navíc získala stříbrnou medaili ve své kategorii.

číst dále ...

Překvapivě dietní: obohaťte letos svůj jídelníček o suroviny, které byste na první pohled možná rázně odmítli

Začali jste nový rok s předsevzetím dostat se do kondice a ideálně pár kilo zhubnout? Letos by to pro vás nemusel být takový oříšek, měli byste ale volit správnou cestu. Nebojte se hladovění, naopak, dietní jídelníček může být bohatý a chutný. Stačí zařadit potraviny, o kterých byste možná na první pohled ani neřekli, že vám v boji s přebytečnými kily mohou pomoci.

číst dále ...

Věděli jste, že řada sýrů je vhodná pro vegetariány?

Stále více sýrů se vyrábí za použití rostlinného syřidla, a proto jsou vhodné také pro vegetariánskou stravu. V litovelské sýrárně jich takto vyrábí hned několik. Nejznámější je samozřejmě Gran Moravia, který získal certifikát britské Vegetarian society jako potvrzení jeho vhodnosti pro vegetariány (na rozdíl od svých italských protějšků Grana Padano či Parmigiano Reggiano, pro jejichž výrobu se používá živočišné syřidlo). Ostatně právě použití rostlinného syřidla bylo jednou z inovací italské sýrařské technologie, kterou Gran Moravia představuje.

číst dále ...

Recepty plné testosteronu

Je to nekompromisní, ale bohužel vědecky podložený fakt. Dle Harvard Health Publication je normální hladina testosteronu u zdravých mužů mezi 270 do 1070 ng/dl. S postupem věku se ale přirozená hladina testosteronu obvykle snižuje o 1 % až 2 % a k poklesu dochází již od 25 do 30 roku života. Nicméně stále není dokázáno, zda je klíčovým faktorem samotný proces stárnutí, nebo spíše fakt, že starší muži již méně dbají o své zdraví a životosprávu. Zvyšování hladiny testosteronu je každopádně dobré podpořit celkovým zdravým životním stylem, dostatkem spánku a sexu, sportem, ale také správným jídelníčkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy