REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ulítáváte na zmrzlině a nanucích? V pořádku, ale čtěte etikety!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je za dveřmi a s ním i začátek zmrzlinové sezóny. Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor? Jaký jste typ? Smetanový nebo spíš ovocný?


Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Díky tomu, že to není podmíněno legislativně, mrazák v obchodě vám nabídne převážnou většinu těch, kde je spíše rostlinný tuk (kokosový a palmový) jako levná náhražka.

 

 

Proč zmrzliny a nanuky neobsahují to, co by měly?

Smetana je jako základní surovina v případě zmrzlin se smetanovým základem pro některé výrobce drahou položkou. “Proto ji výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť, ani vůni. A nahrazuje tzv.základní surovinu, aby výrobce ušetřil. Díky ´naředění´ základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme ´vylepšit´. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,”  říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

 

Na co si dát u zmrzlin a nanuků pozor?

U ovocných zmrzlin se zas až tak bát nemusíte. Zklamáním může být to, že nejíte to, na co jste zrovna měli chuť. Při výrobě těchto zmrzlin se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Pokud však ovocné zmrzliny obsahují více vody, jsou “vyztužené” gumou nebo želatinou. Sledujte proto především podíl ovoce v produktu.

Pozor si dejte hlavně  u těch smetanových! “Tam jde hlavně to, jak moc jsou mražené krémy ´naředěny´ vodou a následně ´vyztuženy´ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držely pohromadě,” podotýká Střítecká. “Může to být např.  E401 alginan sodný, E 476 polyglycerolpolygliricinoleát (oba jsou podle kritérií projektu FÉR potravina na 3. stupni škodlivosti ve škále 0-6),” dodává.

 

Jak poznáte, že je zmrzlina nešizená?

Podívejte se na hodnocení zmrzlin v databázi FÉR potravina – ty zmrzliny a nanuky, které mají nad 20 bodů, jsou FÉR a nešizené. Ty, které mají méně (nebo dokonce mínus), zkuste raději nahradit něčím jiným! Jak vidíte, zdaleka tam nejsou všechny zmrzliny – a to je hlavní důvod, proč je neziskovka nyní na HITHITu – vybírá peníze na ztrojnásobení stávající databáze potravin a na zlepšení funkcí v aplikaci FÉR potravina. “Peníze potřebujeme na to, abychom mohli pokrýt alespoň 80 % trhu s potravinami v Čechách a pomoci tak běžnému spotřebiteli vyznat se ve složení potravin,” vysvětluje Hana Střítecká, která s FÉR potravinou vystupuje např. v televizním pořadu Černé ovce nebo v internetovém pořadu A DOST!.

 

 

Zastavit gumu a škrob v potravinách můžeme hlavně tak, že se budeme vzdělávat a nebudeme šizené potraviny kupovat. Podpořit FÉR potravinu můžete na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz do konce května.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy