REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ulítáváte na zmrzlině a nanucích? V pořádku, ale čtěte etikety!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto je za dveřmi a s ním i začátek zmrzlinové sezóny. Co opravdu obsahují zmrzliny a na co si dát pozor? Jaký jste typ? Smetanový nebo spíš ovocný?


Základem tradiční poctivé zmrzliny by měla být smetana. Díky tomu, že to není podmíněno legislativně, mrazák v obchodě vám nabídne převážnou většinu těch, kde je spíše rostlinný tuk (kokosový a palmový) jako levná náhražka.

 

 

Proč zmrzliny a nanuky neobsahují to, co by měly?

Smetana je jako základní surovina v případě zmrzlin se smetanovým základem pro některé výrobce drahou položkou. “Proto ji výrobci nahrazují třeba škrobem. Ten nemá žádnou chuť, ani vůni. A nahrazuje tzv.základní surovinu, aby výrobce ušetřil. Díky ´naředění´ základní suroviny je ale zase třeba potravinu dále upravit, řekněme ´vylepšit´. A proto přicházejí na řadu ochucovadla a další látky na zvýraznění chuti, barvy nebo vůně,”  říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

 

Na co si dát u zmrzlin a nanuků pozor?

U ovocných zmrzlin se zas až tak bát nemusíte. Zklamáním může být to, že nejíte to, na co jste zrovna měli chuť. Při výrobě těchto zmrzlin se může použít ovoce, ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Minimum ovocné složky je 10 %. Pokud však ovocné zmrzliny obsahují více vody, jsou “vyztužené” gumou nebo želatinou. Sledujte proto především podíl ovoce v produktu.

Pozor si dejte hlavně  u těch smetanových! “Tam jde hlavně to, jak moc jsou mražené krémy ´naředěny´ vodou a následně ´vyztuženy´ škrobem, želatinou nebo nějakou rostlinnou gumou, aby držely pohromadě,” podotýká Střítecká. “Může to být např.  E401 alginan sodný, E 476 polyglycerolpolygliricinoleát (oba jsou podle kritérií projektu FÉR potravina na 3. stupni škodlivosti ve škále 0-6),” dodává.

 

Jak poznáte, že je zmrzlina nešizená?

Podívejte se na hodnocení zmrzlin v databázi FÉR potravina – ty zmrzliny a nanuky, které mají nad 20 bodů, jsou FÉR a nešizené. Ty, které mají méně (nebo dokonce mínus), zkuste raději nahradit něčím jiným! Jak vidíte, zdaleka tam nejsou všechny zmrzliny – a to je hlavní důvod, proč je neziskovka nyní na HITHITu – vybírá peníze na ztrojnásobení stávající databáze potravin a na zlepšení funkcí v aplikaci FÉR potravina. “Peníze potřebujeme na to, abychom mohli pokrýt alespoň 80 % trhu s potravinami v Čechách a pomoci tak běžnému spotřebiteli vyznat se ve složení potravin,” vysvětluje Hana Střítecká, která s FÉR potravinou vystupuje např. v televizním pořadu Černé ovce nebo v internetovém pořadu A DOST!.

 

 

Zastavit gumu a škrob v potravinách můžeme hlavně tak, že se budeme vzdělávat a nebudeme šizené potraviny kupovat. Podpořit FÉR potravinu můžete na crowdfundingovém portálu HITHIT.cz do konce května.

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy