REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

čaje

Bezinkový čaj

Tento čaj používáme při nemocech z nachlazení. Má uklidňující antineuralgické účinky a pomáhá při pocení.

Bylinkový čaj

Směs sušených bylinek zalitá horkou vodou, po vyluhování ochucená případně medem a citrónem, čaj konzumovaný po doušcích, skvělý proti kašli a na nachlazení.

Cibulový čaj

Vývar z cibule oslazený a zjemněný mlékem.

Čaj na odkašlávání a horečku

Horký čaj připravený ze skořápek vlašských ořechů.

Čaj o páté

Víte, jak si správně připravit čaj? Tento recept je na správně připravený čaj, který však opravdu nemusíte pít jen o páté.

Čaj pro dobré sny

Čaj ze sušeného kořene kozlíku lékařského.

Čaj s mátou peprnou

Tento nápoj má zajímavou kořeněnou chuť a blahodárný vliv na trávicí ústrojí. Recept na přípravu čajů v konvici.

Čaj s medem

Zkuste si jednou připravit váš oblíbený čaj přesně podle postupu a daných ingrediencí, budete překvapeni, že může chutnat ještě lépe.

Čaj s mlékem

V Anglii velmi populární recept na čaj uvařený s plnotučným mlékem, dochucený kouskem vanilkového lusku a cukrem.

Čaj s mlékem a medem

Uvařený černý čaj smíchaný s mlékem a medem.

Čaj z borůvkových listů

Tento čaj je účinným prostředkem při průjmech, jako pomocný lék při cukrovce, neboť listy obsahují glukokininy, které snižují hladinu krevního cukru. Listy sbíráme v květnu a červnu, sušíme je ve stínu.

Čaj z březových listů

Tento čaj má močopudné, potopudné účinky a nedráždí ledviny. K sušení používáme mladé listy břízy bělokoré v době od poloviny května do konce června. Sušíme je ve stínu.

Čaj z divizny velkokvěté

Květy divizny se sbírají nejlépe kolem 11 hodiny, květy musí být suché, sušíme je na přímém slunci 1 den. Čaj má odhleňovací, protizánětlivé účinky, podporuje též tvorbu moče.

Čaj z jahodového listí

Sbírají se mladé lístky v době od května do srpna. Nejvhodnější doba sbírání je kolem poledne nebo k večeru, sušíme je ve stínu. Čaj má protizánětlivé účinky. Používá se při střevních kakarech, chorobách ledvin a močových cest.

Čaj z jitrocele kopinatého

Sbírají se listy v době od května do září. Předsuší se na slunci a dosušují ve stínu. Čaj se používá jako uklidňující prostředek při chronických zánětech průdušek, astmatu, chorobách dýchacích cest. Lze použít i při zácpě.

Čaj z kopřivy dvoudomé

Listy se sbírají od května do září. Suší se ve stínu ve slabých vrstvách. Je močopudný, protizánětlivý, protikrvácivý a protirevmatický. Podporuje celkovou látkovou výměnu a trávení. Lze použít jako podpůrný lék při cukrovce.

Čaj z květů hluchavky bílé

Sbírají se pouze jednotlivé květy bez kalicha v době od května do srpna, sušíme je ve stínu. Čaj se používá při onemocněních horních dýchacích cest a má příznivý vliv na trávení. Lze také použít proti nespavosti, při chorobách močových cest a jako močopudný prostředek. Hluchavky s nachovými či žlutými květy jsou bezcenné!

Čaj z květů petrklíče (Prvosenky jarní)

Sbírají se květy v dubnu a květnu. Suší se ve stínu umělým teplem. Používá se jako uklidňující prostředek při odkašlávání. Čaj je vhodný při migréně.

Čaj z květů Trnky obecné

Sbírají se květy v době od dubna do května. Suší se ve stínu nebo pomocí umělého tepla. Čaj má močopudné a projímavé účinky především u dětí při zácpě.

Čaj z lipového květu

Sbírají se květy od června do července. Suší se ve stínu. Používá se při všech nemocech z nachlazení – rýma, angína, kašel, chčipka, záněty průdušek. Podporuje pocení, snižuje dráždivost ke kašli a rozpouští hleny. Čaj také uvolňuje křeče a podporuje chuť k jídlu. Doporučuje se sladit medem.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy